Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > A inceput colectarea levigatului de la Pata Rat

A inceput colectarea levigatului de la Pata Rat


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: A inceput procedura de colectare a levigatului de la Pata Rat


     Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a emis ordinul de incepere a lucrarilor pentru prestarea serviciilor de epurare a levigatului produs la depozitul de deseuri de la Pata Rat, operatiune care a si fost demarata deja. În acest fel, Clujul a devenit singurul judet din tara unde exista o statie de osmoza capabila sa proceseze levigatul.
     „Ma bucur sa pot anunta faptul ca statia de osmoza inversa a inceput sa functioneze, pentru a elimina astfel consecintele negative ale scurgerii de levigat. Voi urmari indeaproape ca toate operatiunile sa fie efectuate in ritm sustinut si cu respectarea legislatiei in domeniu, in asa fel incat lucrurile sa reintre pe fagasul normal in ceea ce priveste situatia de la Pata Rat” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Procedura survine ca urmare a finalizarii lucrarilor civile necesare in acest scop precum si a celor la priza de levigat in vederea preluarii acestuia din bresa existenta, deversarii in bazinul de linistire si, apoi, in camera de pompare a levigatului in bazinele aferente statiei de tratare prin osmoza inversa.
     Astfel, prin finalizarea acestor lucrari s-a stopat in totalitate eliminarea levigatului in Paraul Zapodie. Urmeaza ca, din primul bazin, cu o capacitate de cca. 500 de mc, levigatul sa fie deversat in cel de-al doilea bazin de cca. 600 mc, prin intermediul a trei conducte de legatura, de unde va fi preluat, prin pompare, in rezervorul tampon.
     In urma procesului de tratare a levigatului prin osmoza inversa rezulta atat permeatul, substanta decontaminata si devenita total inofensiva pentru mediu, care este evacuat in Paraul Zapodie, cat si concentratul, care este stocat in rezervorul tampon din cadrul statiei de tratare. In ultima faza, din rezervorul tampon concentratul va fi colectat, transportat si eliminat de catre o firma specializata, in conformitate cu contractul de servicii incheiat in acest sens.
     In ceea ce priveste activitatea statiei de epurare cu o capacitate de 165 de mc/zi, aceasta va fi alimentata in prima faza cu ajutorul generatorului pe baza de motorina aflat in dotare, urmand ca, pana la jumatatea lunii iunie, alimentarea statiei sa se realizeze cu energie din reteaua electrica.
     Un aspect relevant referitor la eliminarea concentratului rezultat in urma procesului de epurare prin osmoza inversa a levigatului il reprezinta faptul ca, solutia propusa initial, cea referitoare la injectarea acestuia in corpul depozitului, a fost abandonata ca urmare a refuzului Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj de a elibera avizul necesar. In acest context, Consiliul Judetean Cluj a fost nevoit sa incheie la inceputul lunii mai, in urma unei licitatii, un contract cu un operator privat - SC Demeco SRL Bacau - in vederea prestarii serviciilor de colectare, transport si eliminare a concentratului, cu respectarea tuturor legilor in vigoare.

Biroul de presa
16 mai 2018