Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Actiune de protejare a florei si faunei Cheilor Turzii

Actiune de protejare a florei si faunei Cheilor Turzii

                                                            

CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref.: Actiune de protejare a florei si faunei din Rezervatia Naturală Cheile Turzii

 

            Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj - Biroul Arii Protejate, împreună cu reprezentantii Gărzii de Mediu Cluj, Asociatiei „Natura 2000 Trascău”, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj, Inspectoratului de Politie Judetean Cluj si cu cei ai Asociatiei Vânătorilor si Pescarilor Sportivi Turda au efectuat în cursul zilei de joi, 12 aprilie 2018, o actiune tematică de control în Rezervatia Naturală „Cheile Turzii”.

Scopul acestui control a fost acela de a verifica modul în care sunt respectate reglementările legale ce interzic activitatea de păsunat în raza teritorială a acestei arii protejate de interes national.

            Obiectivul principal al acestui gen de actiuni de control este acela de a informa responsabilii turmelor de animale în legătură cu legislatia specifică ariilor naturale protejate si de a preveni păsunatul neautorizat pe teritoriul acestora. Ne dorim, în acest fel, să protejăm cele peste 1000 de specii de plante si animale înregistrate în Rezervatia Naturală „Cheile Turzii”, dintre care unele extrem de rare” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise. 

            Reprezentantii acestor institutii cu responsabilităti în ceea ce priveste controlarea modului de respectare a legislatiei si a regulamentelor locale ce stabilesc drepturile si obligatiile detinătorilor de animale privind regimul de păsunat au verificat în teren dacă sunt respectate perioada permisă de păsunat, locul de păsunat, numărul câinilor ce însotesc turmele, prezenta jujeului la gâtul câinilor, dovada efectuării tratamentelor veterinare obligatorii pentru animale domestice cu care se păsunează dar si interdictia de curătare a terenurilor cu ajutorul focului.

            Actiunea a fost demarată în urma unor sesizări repetate venite atât din partea administratiei locale a comunei Săndulesti cât, mai ales, a angajatilor structurii nou înfiintate în cadrul Salvamont Cluj - Biroul Arii Protejate, care au constatat în ultima perioadă de timp numeroase actiuni de păsunat neautorizat pe teritoriul ariei naturale protejate Cheile Turzii, introducerea animalelor pe pajisti în afara perioadei legale de păsunat, respectiv numărul mare al câinilor care însoteau turmele, fără a purta jujeu.

Mentionăm în acest sens faptul că, în conformitate cu prevederile articolului 16, alin. 3 din Regulamentele ROSPA0087 Muntii Trascăului, ROSCI0253 Trascău, ROSCI0300 Fânatele Pietroasa-Podeni, ROSCI0035 Cheile Turzii, ROSCI0034 Cheile Turenilor, precum si a celor 35 de arii naturale protejate de interes national de pe suprafata acestora , „Păsunatul pe teritoriul ariilor naturale protejate de interes national de pe suprafata siturilor Natura 2000 Trascău este interzis”. De asemenea, conform prevederilor articolului 18, alin. 1, al aceluiasi regulament, „Proprietarii sau administratorii păsunilor cuprinse în siturile Natura 2000 Trascău vor respecta prevederile legale legate de capacitatea de suport, locul de păsunat, numărul de câini ce însotesc turmele sau speciile de animale domestice cu care se păsunează. Câinii care însotesc turmele vor purta jujeu la gât si se va prezenta dovada efectuării tratamentelor veterinare obligatorii”. Totodată, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 57/2007, nerespectarea prevederilor Regulamentului ariei naturale constituie contraventie si se sanctionează cu amendă cuprinsă între 3.000 lei si 5.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 5.000 lei si 10.000 lei pentru persoane juridice.

 

Biroul de presă

13 aprilie 2018