Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 23 Martie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Programe > Edificare CLUJ ARENA

Edificare CLUJ ARENA

        

       În data de 1 octombrie 2011 administraţia judeţeană a dat în folosinţă unul dintre cele mai importante obiective de investiţii realizate în ultimii ani în judeţul Cluj - un stadion Elite cum mai sunt doar 30 în Europa, acesta putându-se compara din acest punct de vedere cu celebrele arene internaţionale din Spania "Nou Camp" şi "Santiago Bernabeu" sau cu legendarul "Old Trafford". 

Administrarea obiectivului Cluj Arena

        Fiind un proiect de mari dimensiuni, Consiliul Judeţean Cluj nu şi-a putut asuma, prin intermediul aparatului său de lucru, sarcina administrării Cluj Arena. Astfel, în cadrul şedinţei ordinare a deliberativului judeţean din data de 31 august 2011 s-a hotărât atribuirea administrării stadionului nou înfiinţatei societăţi comerciale „Cluj Arena”, în urma unui contract de asociere, semnat pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, prin care aceasta se obligă să exploateze stadionul în scopul obţinerii de profit, din care un procent de 50% va reveni Consiliului Judeţean. Capitalul social al societăţii, subscris şi vărsat de către acţionari conform cotelor de participare este de 300.000 lei divizat in 3.000 acţiuni cu o valoare nominala de 100 de lei fiecare.

        În calitate de partener al societăţii Cluj Arena dar şi de proprietar al stadionului, Consiliul Judeţean s-a mai obligat prin contractul de asociere să pună la dispoziţie administratorului utilităţile de care dispune stadionul, dar şi să asigure folosinţa utilă şi netulburată a acestui obiectiv. La expirarea termenului acestui contract, CJ are dreptul să solicite să i se restituie administrarea stadionului. Societatea Cluj Arena s-a obligat la rândul său să efectueze reparaţiile care se impun, în cazul în care se face vinovat de apariţia unor stricăciuni. Însă în cazul defecţiunilor apărute la stadion ca urmare a uzurii, obligaţia intervenţiei va aparţine CJ, în calitate de proprietar. Societatea Cluj Arena va avea obligaţia să pună la dispoziţia CJ o evidenţă a veniturilor şi a cheltuielilor. O altă obligaţie se referă la asigurarea investiţiilor şi modernizărilor necesare pentru buna funcţionare a arenei, la standarde optime. Aceasta va trebui sa se ocupe de toate serviciile oferite în cadrul stadionului (concursuri sportive, activităţi culturale si educative, expoziţii, activităţi de divertisment precum spectacole şi concerte), dar şi de întreţinerea propriu–zisă.

Cluj Arena, de şase ori mai ieftină decât National Arena

         Preţul final al stadionului a fost de 45 de milioane de euro, cu TVA inclus, Consiliul Judeţean Cluj suportând aproape 75% din această investiţie, iar Guvernul României puţin peste 25%. Costurile acestui stadion sunt astfel de şase ori mai mici decât stadionul din Bucureşti, Naţional Arena, deşi are mult mai multe facilităţi, prin care şi o pistă de atletism.

         Cu toate acestea, costurile întreţinerii acestui obiectiv sunt destul de ridicate, suma ajungând la cca. 60.000 de euro lunar, bani care vor fi obţinuţi din organizarea diferitelor evenimente sportive şi artistice, închirierea de spaţii comerciale, precum şi din parteneriatul cu o companie privată care va accepta să ofere un nume stadionului. .


Date tehnice ale arenei

 

          Cluj Arena, noul stadion al judeţului Cluj la standarde internaţionale UEFA şi FIFA, este conceput din îmbinarea a patru obiecte, Tribuna 1 (T1-vest-Pod Garibaldi), Tribuna 2 (T2-est-Parcul Copiilor), Peluza 1 (P1-nord-Râul Someş), Peluza 2 (P2-sud-Hotel Sport).

          Regimul de înălţime al stadionului este : 2S+P+5E+nivel general gradene pentru tribuna unu-vest şi 2S+P+2E+nivel general gradene pentru tribuna 2-est, iar pentru peluze 2S+P+E+gradene. Înălţimea stadionului în punctul său maxim este de 36,75 m.

          Capacitate: 30.200 locuri pentru spectatori dintre care  28.000 locuri sunt acoperite.

          Terenul de joc : dimensiuni : L=105 m, l=68 m, în întregime fără gard.

          Fiind un stadion amplasat în Parcul Central, soluţia adoptată de arhitecţi este de a camufla pe cât este posibil obiectul, în ideea de a reduce impactul său vizual. Astfel, suma majoritară de funcţiuni este acoperită de un taluz artificial, fapt ce conduce la crearea unei promenade la nivelul imediat următor, promenadă ce asigura accesul şi distribuirea publicului. Parterul este preponderent liber, lăsând să întrevadă din orice unghi spectacolul construcţiei în sine. Acest nivel conţine pachetele de scări necesare accesului la nivelul următor de tribune, cel al publicului, care va conţine grupuri sanitare şi baruri, suficiente pentru o bună încadrare în timpul prevăzut de utilizare a lor.

          Stadionul „Cluj Arena” are un număr de 30.335 de scaune, în diferite nuanţe de gri. Dintre acestea 629 de scaune sunt pentru VIP, clasa business, 748 VIP, clasa standard, iar 87 de scaune sunt VVIP. La acestea se adaugă 32 de locuri pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, 168 de scaune destinate presei şi 114 scaune pentru comentatorii TV, în timp ce 29.557 de scaune sunt destinate spectatorilor.

          Acoperişul acoperă aproape în totalitate tribunele şi peluzele stadionului, rezultând un număr de peste 28.000 locuri spectatori acoperite, din totalul de 30.200 locuri capacitatea stadionului. Finisajul extern îl reprezintă o suprafaţă cu aspect de titan acoperit cu un strat de suprafaţă, superficial, transparent şi cu sensibilitate scăzută la zgâriere, la radiaţii ultraviolete, eroziune. Dimensionat cu fantezie şi rafinament arhitectural, structura acoperişului, contemporană, fluidă, este o compoziţie majoră, ce va deveni un reper constructiv şi simbolic al municipiului Cluj-Napoca.

Principalele funcţiuni arhitecturale ale stadionului sunt urmatoarele

          Subsol 2. Aici au fost amenajate parcări pentru un număr de 303 autovehicule în suprafaţă de 7.670,80 mp., şi parcare VIP de 700,00 mp.

          Subsol 1. Aici se găsesc în principal funcţiunile standard ale stadionului, precum şi soluţii de relocare a spaţiilor cluburilor sportive. La acest nivel se regăsesc pe peluze grupurile sanitare, spaţii de regrupare, case de bilete, spaţii tehnice. În tribuna est, (T2), se vor amplasa o serie de cluburi sportive, precum şi un muzeu al sportului clujean, o pista de încălzire atletism acoperită şi cabinete medicale, totul sub un relief artificial taluzat. Subsolul cuprinde anumite spaţii afectate actului sportiv, astfel : sala forţă, sala antrenamente, sala lupte, etc., masaj recuperare pentru sportivi, sauna, duşuri, cabinet medical, cabinet consultaţii antidoping, camere oficiali joc, vestiare inclusiv pentru copii.

          Parter. De la acest nivel se face distribuţia în tribune, în funcţie de bilet. Aici se afla turnicheţii, precum şi scările de acces.

          Etaj I. Este nivelul de distribuţie pentru VIP şi jurnalişti în zona centrală a tribunei unu-vest, unde se află şi o sală de conferinţe cu 220 locuri, spaţiu pentru pregătirea presei cât şi studiouri TV, iar în rest se face accesul publicului pe gradenele etajate ale stadionului pe capetele tribunei unu, toată tribuna 2 cât şi la peluze. Etajul conţine spaţii pentru baruri, grupuri sociale, etc.

          Etaj II, tribuna 1. Pe aici se realizează accesul către VIP-uri, săli multifuncţionale, bar, terasă, un salon pentru fumători, grupuri sanitare, evident holuri şi garderobe. La acest nivel va fi amenajat spaţiul dedicat protocolului si evenimentelor VIP, restaurant cu o terasa spre terenul de joc.

          Etaj III, tribuna 1. Funcţiunile prevăzute sunt cele privitoare la VIP-uri  terasă exterioară, sală multifuncţională, loje, bar, holuri, grupuri sanitare, acces gradene.

           Etaj IV, tribuna 1. În exclusivitate pentru VIP-uri, spaţii dotate cu un bar de 36,00mp., cabinet medical, grupuri sanitare, holuri. Ca şi element spectaculos, de la nivelul IV se poate privi în sala multifuncţională de la nivelul III. Accesul se face prin două intrări, scaunele sunt dispuse pe 3 rânduri.

           Etaj V, tribuna 1. Este destinat studiourilor, comentatorilor TV şi crainicilor de stadion, camerelor de supraveghere video. VIP-urile au acces la o suprafaţă de aproape 400 mp. şi la servicii de catering. Acces,  gradene în suprafaţă de 600 mp.

           Stadionul a fost construit de consorţiul format din ACI Cluj, Con-A Sibiu (ambele societăţi cu capital 100% românesc), Transilvania Construcţii, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Dico şi Ţigănaş, Bogart Construct SRL, DAS Engineering şi Grup 4 Instalaţii la cele mai noi standarde UEFA şi FIFA, pe locul fostului stadion “Ion Moina”.

Terenul de sport

            Terenul de joc are o lungime de 105 m şi o lăţime de 68 m şi este prevăzut cu un sistem de drenare astfel încât să nu devină impracticabil din cauza acumulării de apă. Gazonul este natural şi prevăzut cu sistem de încălzire pentru a permite desfăşurarea activităţilor sportive şi pe timp friguros.

Pista de atletism

            1. Interioară pentru sprint, încălzire atletism, are o suprafaţă de 1.065,60 mp. şi este montată pe suport de beton, stratul de bază fiind compus din granule EDPM.

            2. Exterioara are opt culoare, sistemul fiind montat pe suport beton, cu min. 2% panta, în vederea drenării apei. Stratul de uzură din granule EDPM se va turna la faţa locului şi va trebuie să cerinţe legate de rezistenţa la compresiune, abraziune, crampoane, raze UV, intemperii, temperaturi înalte şi îngheţ/dezgheţ.

 

Groapă pentru sărituri

             Are o zonă de aterizare de 9 m lungime şi 2,75 m lăţime. Este format din tuburi de drenaj, 30 cm piatra spartă, 15-20 cm strat de pietriş, 6-10 cm zgură grosieră, 2 cm. strat de separare, 30 cm. nisip de cuarţ.

Alte discipline sportive

            Suprafeţele privind, de exemplu: aruncarea discului, ciocanului, suliţei, triplusalt, săritură cu prăjina şi în înălţime, vor fi organizate pe suprafaţa terenului în conformitate cu cerinţele IAAF şi ale competiţiilor sportive.

Sala de conferinţe

            Sala de conferinţe, situată la nivelul întâi al stadionului, are 220 de locuri (fotolii cu scaune rabatabile şi cu măsuţe încorporate), şapte locuri la masa de prezidiu, proiector, internet, sistem de iluminat (intensitatea luminii poate fi reglată până la 1.000 de lucşi) şi sistem de sonorizare, totul la cel mai înalt nivel din punct de vedere tehnic. De asemenea, sala este capitonată şi izolată fonic, putând fi utilizată pentru orice tip de evenimente şi conferinte.

                                          

                                      Imagini ridicare construcţie

                        

       

                                                                 Imagini stadion finalizat