2019 „“ Anul cu alocări record din bugetul Consiliului Judeţean pentru domeniul sănătăţii

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

Informare de presă
2019 – Anul cu alocări record din bugetul Consiliului Judeţean pentru domeniul sănătăţii

 

     Proiectul bugetului general propriu propus de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi care urmează a fi supus spre aprobare la mijlocul lunii aprilie a.c., marchează un record absolut în ceea ce priveşte sumele destinate domeniului sănătăţii.
    
Potrivit proiectului, în 2019 sunt prevăzuţi a fi alocaţi din bugetul propriu al Consiliului Judeţean nu mai puţin de 27.067.000 lei pentru finanţarea a 14 spitale clujene, sumă la care se vor adăuga alocări suplimentare ce urmează a fi acordate prin intermediul rectificărilor bugetare ulterioare.
     Astfel, suma cuprinsă în acest an la capitolul sănătate este cea mai mare din istoria Consiliului Judeţean, fiind cu aproximativ 70% (69,5%) mai mare comparativ cu cea alocată în anul precedent şi cu nu mai puţin de 414% mai mare comparativ cu anul 2017!
     În ceea ce priveşte destinaţia acestor sume, marea majoritate vor fi direcţionate înspre dotarea spitalelor cu aparatură medicală ultraperformantă, de ultimă generaţie, menită să contribuie esenţial la salvarea vieţii şi a sănătăţii a numeroşi clujeni. În acelaşi timp, vor fi alocate sume consistente şi pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor unităţilor medicale, respectiv pentru efectuarea de reparaţii la saloanele, laboratoarele, cabinetele şi celelalte spaţii necesare derulării unui act medical de calitate.
     Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: „După cum am promis, pentru Consiliul Judeţean Cluj 2019 e Anul Sănătăţii, atât în ceea ce priveşte alocările din bugetul propriu cât şi fondurile europene atrase de noi pentru modernizarea infrastructurii medicale din judeţ. Cifrele vorbesc de la sine iar beneficiile acestor investţi în viaţă şi sănătate vor fi resimţite de clujeni extrem de curând”.      

     Alocarea de peste 27 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Cluj urmează să fie completată în acest an şi de fonduri europene nerambursabile extrem de consistente, în valoare de circa 90 de milioane de lei (89.605.813 lei), ce se intenţionează a fi obţinuţi prin intermediul a nu mai puţin de opt proiecte POR 2014-2020.
     Dintre aceste proiecte cu finanţare europeană, două au fost deja câştigate iar contractele urmează a fi semnate în perioada imediat următoare. Acestea vizează dotarea Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Copii şi a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă.
     Alte şase proiecte se află în evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, urmând a fi contractate, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului. Acestea privesc finanţarea lucrărilor de reabilitare şi dotare a ambulatoriilor spitalelor de Recuperare, Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, unităţi sanitare aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean. Mai mult decât atât, în cursul anului 2019 se vor afla în implementare la nivelul judeţului Cluj proiecte europene care vizează îmbunătăţirea actului medical şi creşterea accesului pacienţilor la servicii medicale, în valoare totală de peste 75 de milioane de euro, proiecte la care Consiliul Judeţean are fie calitatea de titular, fie cea de partener.

 

Biroul de presă
2 aprilie 2019

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW