Plan de colaborare Salvamont – Jandarmerie

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe a semnat astăzi, 2 decembrie 2010, Planul de Colaborare între Serviciul Public Salvamont Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj/Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca. 

          Scopul acestui Plan este acela de a reglementa termenii şi condiţiile colaborării în vederea satisfacerii intereselor publice prin stabilirea metodelor de operare în acţiunile de prevenire a accidentelor şi salvare a accidentaţilor, de asigurare a condiţiilor optime de siguranţă şi ordine pentru desfăşurarea şi dezvoltarea activităţilor turistice şi sportive în zona montană, precum şi de conservare şi protejare a mediului înconjurător.

În ceea ce priveşte responsabilităţile jandarmilor clujeni, acestea sunt legate de participarea, cu efectivele structurilor montane de jandarmi, la organizarea şi desfăşurarea de acţiuni de patrulare în scopul asigurării unui climat de ordine, linişte şi siguranţă, precum şi pentru combaterea faptelor de natură penală şi/sau contravenţională. Totodată, la solicitarea expresă a Serviciului Public Salvamont Cluj, structurile de jandarmi vor participa, alături de angajaţii acestei instituţii, la acţiunile de căutare şi salvare/evacuare a persoanelor aflate în dificultate, la stabilirea identităţii accidentaţilor în cazul refuzului acestora de a se legitima, după acordarea primului ajutor, la asigurarea zonelor în care s-au produs accidente, etc.

În timpul acţiunilor comune, Salvamont Cluj are obligaţia de a coordona acţiunile de salvare/evacuare a persoanelor aflate în dificultate (accidentaţi, bolnavi) în zonele montane, iar personalului din cadrul structurilor montane de jandarmi le revin sarcini concrete de prevenire, combatere şi sancţionare a încălcărilor normelor de convieţuire socială în zonele montane ale judeţului.

În vederea realizării acestor acţiuni comune împreună cu angajaţii Salvamont Cluj, efectivele de jandarmi montani vor participa la mai multe activităţi de instruire care se vor desfăşura atât prin Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Montană Sinaia, cât şi prin intermediul Serviciului Public Salvamont Cluj.

          Reamintim în acest context faptul că, Serviciul Public Salvamont Cluj îndeplineşte activitatea de salvare montană ce cuprinde patrularea preventivă, asigurarea permanenţei la punctele şi bazele Salvamont, căutarea persoanelor dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accident şi transport al accidentaţilor sau bolnavilor la prima unitate medicală.

„Prin intermediul acestei iniţiative ne propunem să contribuim, odată în plus, la dezvoltarea turismului în zonele montane ale judeţului şi la practicarea în condiţii de siguranţă maximă a diverselor activităţi turistice, sportive şi de agrement. Iniţierea acestei colaborări este extrem de utilă pentru realizarea misiunii Serviciul Public Salvamont Cluj întrucât scopul parteneriatului este acela de a le oferi un plus de ajutor şi protecţie atât turiştilor cât şi salvatorilor de vieţi omeneşti care-şi riscă de multe ori propria viaţă într-un mediu ostil şi greu accesibil oamenilor”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Biroul de presă

02.12.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW