PARCUL ETNOGRAFIC „“ 90. Nouă decenii de la înfiinţarea primului muzeu în aer liber din România

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

Informare de presă
PARCUL ETNOGRAFIC – 90. Nouă decenii de la înfiinţarea primului muzeu în aer liber din România

 

     Muzeul Etnografic al Transilvaniei, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradţonale Cluj, instituţii de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Muzeală Poarta de sub Feleac şi Asociaţia De la lume adunate, invită publicul interesat joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 13.00, la sediul central al muzeului de pe strada Memorandumului nr. 21, Sala Reduta, la manifestarea dedicată celebrării a 90 de ani de existenţă a Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia”.
     Parcul Etnografic din Cluj a fost înfiinţat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanţilor transilvăneni şi bănăţeni ai primului guvern Iuliu Maniu.
     Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani. Pentru a marca acest moment, specialiştii direcţiei marketing au realizat în această vară, împreună cu vizitatorii, un minunat covor aniversar, în cadrul proiectului intitulat „90 de ani ţesuţi în două iţe”.
     La dezvoltarea parcului au contribuit numeroşi reprezentanţi de marcă ai şcolii etnografice clujene, între care Kós Károly (1919-1996) şi Valer Butură (1910-1989). Specialiştii şi veteranii care vor fi prezenţi la manifestarea aniversară vor prezenta aspectele cele mai importante ale unei istorii memorabile.
     Trecutul nu este, însă, decât o parte a poveştii muzeului. În prezent, Parcul Etnografic găzduieşte activităţi culturale diversificate şi atractive, destinate tuturor categoriilor de public.
     Viitorul este, însă, cu siguranţă, cel mai important, astfel încât,Consiliul Judeţean Cluj îl pregăteşte, împreună cu reprezentanţii instituţiei muzeale, de mai mulţi ani, din momentul în care a fost inţat, cu sprijinul experţilor de la Asociaţia Nordică de Design Urban din Bergen (Norvegia), primul master plan pentru dezvoltarea unui muzeu din România. Arhitectul şef al judeţului Cluj, domnul Claudiu Salanţă, împreună cu Alice Florean, câştigătoarea concursului internaţional de soluţii pentru dezvoltarea Parcului Etnografic, vor prezenta toate detaliile unui proiect care se apropie de finalizare.
     În încheiere, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradţonale Cluj va oferi publicului un recital extraordinar de Lăsatul Secului, susţinut de interpreţi îndrăgţ de publicul larg.

 

Biroul de presă
12 noiembrie 2019

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW