Biblioteca Judeteana, promotor constant al lecturii, educatiei si cunoasterii

În cadrul programului de vizitare a tuturor celor 41 de entităţi subordonate Consiliului Judeţean Cluj, Preşedintele forului administrativ judeţean, domnul Mihai Seplecan, a efectuat miercuri, 4 noiembrie 2015, o vizită la sediul Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” Cluj. Scopul acestei deplasări l-a constituit prezentarea de către conducerea Bibliotecii a principalelor proiecte şi activităţi aflate în curs de derulare precum şi identificarea modalităţilor în care forul administrativ judeţean poate veni în sprijinul instituţiei în procesul de facilitare a accesului locuitorilor judeţului la lectură şi cunoaştere, prin intermediul fondului de carte, al colecţiilor şi al celorlalte facilităţi pe care le pune la dispoziţia publicului interesat.
      Conducerea instituţiei a prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean sediul central al bibliotecii, locaţie în care funcţionează mai multe secţii deschise clujenilor iubitori de carte – secţiile pentru copii şi adolescenţi, Ludoteca, secţia de împrumut pentru adulţi, secţia de literatură, sala de referinţe, sălile de lectură şi informare pe domenii ştiinţifice, tehnice şi umaniste, mediateca, Centrul de informare şi resurse American Corner şi Colţul Francofon. 
      Cu ocazia discuţiilor purtate cu acest prilej, conducerea Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” Cluj a subliniat faptul că Biblioteca este vizitată în medie de cca. 1 000 de cititori pe zi, cifră la care se mai adaugă alţi 600 de cititori care vizitează filialele. În prezent, colecţiile Bibliotecii cuprind peste 700.000 de documente (cărţi, periodice, documente audiovizuale, colecţii electronice, precum şi un important fond de colecţii speciale), dorindu-se completarea continuă a acestora cu apariţii noi.
      “Am fost mai mult decât încântat de vizita efectuată la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”, acest aşezământ cultural de o importanţă vitală în domeniul educaţiei permanente pentru toate categoriile de vârstă. Îndemn pe această cale tinerii, dar nu numai, să treacă pragul Bibliotecii şi să se apropie de educaţie, cultură şi cunoaştere prin intermediul acestei veritabile biblioteci a mileniului III. Mulţi dintre vizitatori vor avea plăcuta surpriză să constate că au de-a face cu o instituţie aflată în pas cu vremurile şi cu tehnologia” a precizat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.
      Tot în acest context, în ceea ce priveşte intenţiile şi proiectele de viitor, conducerea Bibliotecii Judeţene a precizat faptul că îşi propune să extindă sistemul automatizat de împrumut şi, de asemenea, să extindă ludoteca –spaţiul destinat copiilor de la grădiniţă şi până la clasa a VIII-a, care este tot mai intens folosit de grupuri organizate. De asemenea, se doreşte şi închiderea terasei de la etajul cinci şi transformarea acesteia în sală multimedia şi de conferinţe.
      Reamintim faptul că Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” este o instituţie cu structură pavilionară, activitatea acesteia desfăşurându-se atât la sediul central situat în vecinătatea Consiliului Judeţean, cât şi în cadrul celor trei filiale situate în marile cartiere ale municipiului Cluj-Napoca: Filiala „Traian Brad” din cartierul Mănăştur, Filiala Zorilor, din cartierul cu acelaşi nume, Filiala Kogălniceanu, din centrul oraşului şi un punct extern de servicii, BIBLIOSAN, la Spitalul Clinic de Recuperare, lucru care a mărit foarte mult adresabilitatea acestei unităţi de cultură şi calitatea serviciilor oferite, adaptate nevoilor actuale de informare, lectură şi loisir.
       Totodată, Biblioteca Judeţeană are şi un proiect de Bibliotecă Mobilă, cu ajutorul unui bibliobus, care se deplasează periodic în diverse locaţii pentru a facilita accesul la carte a locuitorilor din zonele respective. Astfel, începând cu luna mai a acestui an bibliobusul se deplasează în fiecare zi de miercuri în intervalul orar 12-18 în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, unde oferă locuitorilor acestuia servicii de bibliotecă precum eliberarea permisului de intrare la bibliotecă, vizarea permisului, împrumut de documente la domiciliu.
       Misiunea Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” este aceea de a servi interesele de informare, studiu, educaţie, lectură şi recreere ale tuturor celor care trec pragul instituţiei de cultură, prin oferirea accesului liber, gratuit şi nediscriminatoriu la informaţie şi cunoaştere. Prin întreaga sa activitate, biblioteca îşi propune satisfacerea într-o măsură cât mai mare a nevoilor pe care utilizatorii le au faţă de un serviciu public din domeniul culturii.

Biroul de presă
4 noiembrie 2015

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW