Concluzii intalnire Ministerul Transporturilor

Joi, 5 noiembrie 2015, la sediul Ministerului Transporturilor a avut loc întâlnirea pe tema proiectului de transport intermodal organizată la iniţiativa prefectului judeţului Cluj şi la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan împreună cu alţi membri din conducerea aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Cluj, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, directori şi reprezentanţi la nivel înalt din Ministerul Transporturilor, inclusiv conducerea CN C.F.R. Infrastructură şi cea a CN C.F.R. Călători.
       Un prim aspect aflat în discuţie şi asupra căruia participanţii au căzut de acord în totalitate s-a referit la faptul că Master Planul General de Transport al României aprobat de Guvernul României şi avizat de Uniunea Europeană prevede exclusiv posibilitatea implementării la Cluj a unui proiect de transport multimodal şi în niciun caz a unuia de transport intermodal. Potrivit aceluiaşi document, beneficiar al unei asemenea platforme multimodale care vizează interconectarea transportului cargo pe calea ferată cu cel rutier, este exclusiv Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.
        În acest context, ţinându-se cont de prevederile Master Planului şi în lipsa Ghidului Solicitantului, care nu a fost încă publicat, părţile prezente la întâlnire au convenit să analizeze posibilitatea încheierii unei asocieri, a unui acord de parteneriat iniţiat de către municipiul Cluj-Napoca la care să adere, în limitele competenţelor şi Consiliul Judeţean Cluj, precum şi alţi actori implicaţi, în vederea promovării unui proiect care să vizeze realizarea platformei multimodale în municipiul Cluj-Napoca. În mod evident, promovarea unui asemenea demers va necesita realizarea unui nou Studiu de Fezabilitate şi, eventual, chiar a unora de prefezabilitate.
       „Practic, asistăm la un moment 0 în care am ajuns cu toţii la concluzia că singura variantă posibilă la Cluj e cea a unui proiect de transport multimodal şi că, potrivit Master Planului, nu poate coincide cu transportul intermodal. Cu acest prilej, îi mulţumesc domnului prefect Ioan Vuşcan pentru disponibilitatea manifestată în procesul de stabilire a adevărului, de identificare a ce se poate face exact şi cine poate fi beneficiarul proiectului.
       Ne exprimăm, o dată în plus, întreaga disponibilitate de a contribui la implementarea acestui proiect, urmând să acordăm municipiului Cluj-Napoca sprijinul de care va avea nevoie în acest sens, cu atât mai mult cu cât abordarea noastră în materie de infrastructură trebuie să fie una integrată şi de perspectivă, care să interconecteze iniţiativele şi proiectele strategice ale Consiliului Judeţean cu cele ale consiliilor locale, în beneficiul final al clujenilor ale căror interese în egală măsură trebuie să le promovăm.
       În acest context, îi recomand domnului senator Marius Nicoară ca, pe viitor, înainte de a ieşi public pentru a acuza pe cineva că sabotează proiectele judeţului, dezinformând şi inducând astfel în eroare cetăţenii judeţului, să se informeze şi să studieze cu atenţie documentele strategice care lămuresc foarte clar aceste aspecte, cum este în cazul de faţă Master Planul de Transport. Totodată, îi cer domnului Marius Nicoară ca, dacă are de dus o luptă politică, să o ducă bărbăteşte, cu mine, şi nu cu proiectele de dezvoltare a judeţului, astfel încât cetăţenii judeţului să nu fie afectaţi. Tot în această ordine de idei, îi cer domnului senator Marius Nicoară să dea dovadă de înţelepciune şi maturitate şi să îşi dovedească interesul pentru clujeni prin sprijinul acordat proiectelor strategice şi prin lăsarea acestora în afara disputelor politice. De altfel, inclusiv evenimentele recente au demonstrat că politicienii nu se pot lupta cu voinţa poporului. În ceea ce mă priveşte, îmi reafirm intenţia fermă de a reprezenta în continuare interesele clujenilor şi de a nu mă supune nicicând voinţei sau intereselor limitate ale unor politicieni al căror timp a trecut”
a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

Biroul de presă
6 noiembrie 2015

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW