Doi alpinisti clujeni au cucerit Vf. Denali

Alpiniştii clujeni Prundeanu Mihnea şi Pătraşcu Iuliu Ciprian au reuÈ™it să cucerească, la sfârÈ™itul săptămânii precedente, vârful Denali (6.168 m), cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american. Cei doi sunt la a doua tentativă de a atinge vârful Denali, după ce expediÈ›ia din cadrul căreia au făcut parte anul trecut (2014) a eÈ™uat din cauza condiÈ›iilor meteorologice extrem de dificile pe care au fost nevoiÈ›i sa le înfrunte în ziua de vârf, fiind obligaÈ›i să se întoarcă cu doar câteva ore înainte de atingerea obiectivului (în Denali Pass, la o altitudine de aproximativ 5600 m).

ExpediÈ›ia din acest an, sprijinită şi de Consiliul Judeţean Cluj, a avut loc în perioada 4–21 iunie 2015. Cei doi temerari au ales să meargă sub forma unei echipe independente, fără a apela la serviciile de logistică sau ghidaj ale companiilor locale.

Consider că diferenÈ›a între expediÈ›ia din 2014 şi cea din 2015 a constat în numărul de zile consecutive de vreme bună de care am beneficiat în acest an (patru la număr), în comparaÈ›ie cu 2014 când nu am prins mai mult de una, maxim două zile consecutive care să ne ofere È™ansa de a avansa între tabere, în condiÈ›ii de siguranÈ›ă. Dacă la expediÈ›ia din 2014, care a cuprins, în total,  un număr de 18 zile, doar 2-3 zile au fost bune, în restul timpului confruntându-ne cu vânturi şi ninsori puternice, în acest an, expediÈ›ia propriu-zisă a durat doar 11–12 zile, din care am reuÈ™it să prindem aproximativ 5–6 zile de vreme bună, cu vânturi reduse şi fără ninsori abundente”, a declarat la întoarcere alpinistul Pătraşcu Iuliu Ciprian.

            „Denali este un munte impunător, ridicându-se ca un masiv individual cu mult peste vârfurile învecinate. DeÈ™i de-a lungul ascensiunii nu am întâlnit pasaje tehnice deosebite, temperaturile foarte scăzute, ninsorile permanente şi lungimea traseului ales (West Butress) au făcut ca ascensiunea să fie una dificilă, o luptă de uzură cu mult consum de energie, atât fizică cât şi mentală”, a declarat alpinistul Mihnea Prundeanu

Alaska este cel mai nordic stat american, fiind recunoscut atât pentru frumuseÈ›ea izvorâtă din sălbăticia zonei cât şi pentru temperaturile extreme întâlnite aici datorită apropierii de Polul Nord. De asemenea, fauna şi flora acestor locuri este renumită în întreaga lume, statul american cu numărul 50 fiind denumit de către localnici: „Gradina zoologică” a Americii. Vârful McKinley face parte din Parcul NaÈ›ional Denali, unul dintre cele mai mari şi bine conservate din lume.

FinanÈ›area unui astfel de proiect este o provocare în sine, astfel încât, în acest context, confirmarea unor colaborări precum este cea cu Consiliul JudeÈ›ean Cluj a fost extrem de reconfortantă”, a declarat alpinistul Pătraşcu Iuliu Ciprian

ExpediÈ›ia „Alaska – Cluj 2015” face parte dintr-un proiect mai amplu al alpinistului Pătraşcu Iuliu Ciprian – „Seven Summits Today” care se constituie din atingerea a cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent: Asia – Everest (8.848 m), America de Sud – Aconcagua (6.962 m), America de Nord – McKinley (6.168 m), Africa – Kilimanjaro (5.895 m), Europa – Elbrus (5.642 m), Antarctica – Vinson (4.897 m), Indonezia – Carstensz (4.884 m).

Este un proiect pe care l-am început în anul 2012 şi care se întinde pe mai mulÈ›i ani. Necesită extrem de mult timp, energie, sacrificii personale, profesionale şi financiare. DeÈ™i m-am gândit extrem de mult timp înainte de a începe acest proiect, deoarece nu-mi place să încep multe lucruri pe care să nu fiu capabil ulterior să le duc la un bun sfârÈ™it, nu ascund faptul că au fost momente (şi sunt convins că vor mai urma şi altele) în care am fost tentat să renunÈ›, dar bănuiesc că şi aceste momente fac parte din frumuseÈ›ea „drumului” în sine spre atingerea unui astfel de obiectiv atât de provocator”, a mai declarat în încheiere alpinistul clujean Pătraşcu Iuliu Ciprian.

 

Biroul de presă

29.06.2015

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW