Perspective favorabile pt. Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a vizitat miercuri, 11 noiembrie 2015, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, unitate medicală aflată în subordinea forului administrativ judeţean în care sunt spitalizate cazurile psihiatrice dificile, care nu pot fi reintegrate în familie, cu un grad de periculozitate socială ridicat, la momentul de faţă spitalul având un număr de 195 de paturi.

          În cadrul vizitei, conducerea Spitalului a prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean principalele proiecte şi activităţi aflate în derulare, atât în ceea ce priveşte demersul de tratare a afecţiunilor pacienţilor cât şi eforturile de asigurare a unor condiţii de viaţă cât mai adecvate. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean a vizitat întreg spitalul, inclusiv clădirea retrocedată a Pavilionului I – Castelul, corp de clădire care găzduieşte 10 saloane, cu 120 de paturi. În contextul în care clădirea, declarată monument istoric, a fost retrocedată foştilor proprietari în anul 2013, o atenţie aparte a fost acordată proiectului de edificare a unui nou imobil care urmează să preia o bună parte a activităţii şi spaţiilor actuale ale Spitalului.   

          „Ţin să felicit pe această cale managerul Spitalului de Boli Psihice care, împreună cu inimoasa echipă pe care o are alături, au reuşit să obţină performanţe cu adevărat lăudabile în ceea ce priveşte tratarea unor pacienţi cu afecţiuni psihice cu adevărat grave. Dăruirea şi entuziasmul acestor profesionişti desăvârşiţi, în dificila misiune pe care au asumat-o, se citesc la tot pasul, în fiecare gest şi activitate pe care o întreprind. Tot în acest context, îl felicit şi îi mulţumesc în mod deosebit domnului consilier judeţean Dorel Secară, cel fără ale cărui strădanii proiectele Spitalului din Borşa nu ar fi avut parte de sprijinul financiar necesar. Din păcate însă, ceea ce mă nemulţumeşte profund e activitatea firmei care construieşte noul imobil al spitalului, firmă care nu s-a mobilizat suficient şi nu a reuşit să folosească toate fondurile pe care i le-am pus la dispoziţie. M-aş bucura mult dacă, dincolo de importanţa în sine a oricărei lucrări, unele societăţi comerciale ar privi mai departe de cifrele seci şi de bani şi ar înţelege că la mijloc e vorba de soarta, şi aşa tristă, a unor semeni care au dreptul, la fel ca noi, la condiţii civilizate de locuire şi tratament. Tot ceea ce am văzut astăzi m-a convins în legătură cu importanţa finalizării cât mai rapide a noii clădiri, motiv pentru care asigur echipa Spitalului din Borşa de întreg sprijinul meu pentru alocarea, din bugetul anului viitor, a sumelor necesare în acest scop” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Mihai Seplecan.

          Lucrările de construire a unui imobil cu regim de înălţime D+P+2E, în suprafaţă de 2.900 mp, au o valoare estimată de circa 7.670.583 de lei. Investiţia urmează să preia funcţiunile clădirilor care au fost retrocedate şi pentru care în acest moment Spitalul are încheiat un contract de locaţiune cu proprietarii clădirilor, respectiv bucătărie, sala de mese, spălătorie, spaţii administrative şi un număr de 22 de saloane şi 90 de paturi. Până la această dată au fost definitivate lucrările legate de rezistenţa clădirii şi montarea tâmplăriei, fondurile deja alocate de la Consiliul Judeţean Cluj fiind în cuantum de 2.696.394 de lei.

          Tot din dorinţa de a oferi pacienţilor condiţii de locuire şi tratament cât mai adecvate, Consiliul Judeţean Cluj a finanţat în ultima perioadă de timp o serie de investiţii la Spitalul din Borşa, investiţii ce au vizat, în principal, lucrări de reparaÈ›ii curente şi modernizări la clădirile Pavilionului I şi II, la clădirea administrativă şi la blocul alimentar. Astfel, a fost edificată şi dată în folosinţă clădirea de Ergoterapie, s-au realizat lucrări de reparaţii capitale şi extindere a clădirii Pavilion II, spălătoria şi bucătăria spitalului fiind dotate cu utilaje moderne (maşini de spălat industrial, calandru pentru călcat, marmite electrice, plită electrică). 

 

 Biroul de presă 

11 noiembrie 2015

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW