253 de cazuri și 307 persoane salvate, bilanțul Salvamont Cluj pe anul 2024

CONSILIUL JUDEȚEAN CLUJ

253 de cazuri și 307 persoane salvate, bilanțul Salvamont Cluj pe anul 2024

 

În anul 2024 echipa Salvamont a Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj și cea a Formației Salvamont Vlădeasa, structuri ce funcționează sub autoritatea forului administrativ județean, a participat la mai multe solicitări şi intervenţii, atât în staţiunile de schi, cât şi în zonele montane cu aflux de turiști. Lunile ”de foc” din punct de vedere al intervențiilor salvatorilor montani au rămas ianuarie și februarie.

În total, au fost 253 de cazuri, respectiv 307 persoane salvate din care 123 în sezonul de iarnă (au fost 135 de persoane implicate) și 130 vara (172 de persoane implicate). Nivelul este aproximativ similar cu cel al anului 2023 și în scădere comparativ cu perioada de pandemie, când s-au înregistrat cele mai multe cazuri.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Țin să felicit membrii Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo pentru profesionalismul dovedit și pentru modul în care au contribuit la reducerea numărului de accidente pe munte, asigurând permanența în toate zonele frecventate de turiști.

Cazuistica în 2024, în funcție de zona de intervenție a echipelor de salvamontiști, este următoarea:

  • Cheile Turzii+Feleac – 61 de cazuri/74 de persoane
  • Băișoara – 96 cazuri de / 108 persoane
  • Beliș – 74 de cazuri/ 85 de persoane
  • Vlădeasa – 18 cazuri / 35 de persoane
  • Cluj Sediu – 4 cazuri/ 5 persoane

Din aceste cazuri, 73 au fost predate ambulanțelor Serviciului de Ambulanță Județean sau SMURD, pentru două cazuri a fost solicitat elicopterul, iar două cazuri au fost predate IML.

Totodată, au fost primite peste 400 de apeluri telefonice prin care se solicitau informații, recomandări și sfaturi.

A doua parte a lunii ianuarie (cu 51 de cazuri, 56 de persoane implicate) și prima parte din luna februarie (cu 32 de cazuri, 36 de persoane implicate) au fost perioadele cele mai dificile. De altfel, în această perioadă au funcționat toate pârtiile, fiind foarte mulți turiști prezenți pe domeniile schiabile. În perioada de vară s-au înregistrat un număr ridicat de cazuri în toate lunile – mai, iunie iulie și august, cu o medie de peste 20 de cazuri/lună și peste 200 de apeluri telefonice primite.

În județul Cluj, zonele cele mai importante de patrulare şi prevenire a accidentelor montane şi în care se face permanenţă salvamont sunt: Stațiunea Muntele Băișorii – Buscat, Stațiunea Fântânele – Mărișel, Cheile Turzii, Pârtia Feleac, Vlădeasa și Doda Pilii.

Biroul de presă
22 ianuarie 2025

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW