Sinteza conferinta de presa 25.01.2011

 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, a susţinut astăzi, 25.01.2011, o conferinţă de presă în care a anunţat demararea a două importante proiecte care vizează dezvoltarea generală a judeţului: “Pista de decolare – aterizare 3.500 de metri, Etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca” şi realizarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj.

1. “Pista de decolare – aterizare 3.500 de metri, Etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente la aeroportul Internaţional Cluj-Napoca”. În urma neatribuirii, în primă fază, a acestui important obiectiv de investiţii, preşedintele CJ, d-nul Alin Tişe, a decis ca procedurile să fie reluate, renunţând la ideea realizării acestui obiectiv prin credit furnizor. “Am stabilit ca să împărţim acest proiect în două faze, prima dintre acestea referindu-se la construirea unei piste de 2.100 de metri, cu suprafeţele de mişcare aferente. Forma de finanţare va fi de la bugetul propriu, ceea ce va creşte atractivitatea pentru această lucrare. Vom asigura banii, aproximativ 37 de milioane de Euro, din bugetele noastre multianuale”, a precizat d-nul Alin Tişe. Construirea noii piste se impune ca urmare a dinamicii deosebite înregistrate de Aeroportul clujean care a ajuns, din punctul de vedere al numărului de pasageri deserviţi şi cel al numărului de mişcări (decolări/aterizări), pe poziţia a treia la nivel naţional, după aeroporturile Otopeni şi Băneasa.
      Pentru realizarea acestui obiectiv terenurile necesare sunt în parte deţinute de administraţia judeţeană, o altă parte de ADS, mai existând în zonă doar un număr redus (aproximativ 5) de proprietar particulari. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean a întreprins diligenţe în vederea adoptării unei Hotărâri de Guvern pentru a trece aceste terenuri din domeniul statului în cel al judeţului.
      Viitoarea pistă va avea în această primă fază 2.100 de metri, cu căile aferente de rulare, fiind prevăzută cu sistem de balizaj, marcaje, reţele de alimentare cu energie şi de canalizare, durata estimată a investiţiei fiind stabilită la cel mult 12 luni, dar nu mai puţin de 6, preţul final fiind stabilit de licitaţie. “Urmează ca în prima şedinţă de Consiliu Judeţean să supunem acest proiect aprobării în plen, urmând să parcurgem apoi paşii procedurali ceruţi de reglementările legale în vigoare. Estimăm ca în luna aprilie să putem atribui acest contract”, a conchis preşedintele CJ, d-nul Alin Tişe.

2.   Spitalul Regional de Urgenţă. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, va înainta plenului forului judeţean spre aprobare, în proxima şedinţă, proiectul referitor la aprobarea oportunităţii de demarare a proiectului de parteneriat public – privat pentru realizarea obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Cluj”. Deşi deserveşte aproximativ 3 milioane de locuitori, în prezent, la nivelul municipiului Cluj-Napoca nu există o unitate medicală care să asigure în mod centralizat şi la standarde europene asistenţa medicală în regim de urgenţă.
       În principal cauzele acestui fenomen sunt următoarele:
1. Majoritatea clădirilor în care funcţionează unităţile sanitare, precum şi echipamentele care le deservesc se află într-o stare precară, necesitând investiţii majore pentru a oferi populaţiei servicii la nivelul standardelor minime în domeniu.
2. Sediul în care îşi desfăşoară activitatea U.P.U. Cluj este impropriu datorită:
– capacităţii insuficiente pentru acoperirea numărului mare de solicitări pentru urgenţele medico-chirurgicale cauzate în principal în urma accidentelor rutiere, accidentelor casnice şi altor situaţii de urgenţă;
– lipsei circuitelor funcţionale;
– inexistenţei aparaturii de investigaţii şi diagnostic;
– existenţei unei structuri pavilionare a unităţilor medico-chirurgicale care face dificilă scurtarea timpului de reacţie la urgenţă şi a colaborării interdisciplinare;
– situarea acestuia în centrul municipiului face ca accesul rutier să fie dificil, datorită traficului foarte aglomerat;
– spaţiul şi echipamentele necesare pentru formarea şi perfecţionarea personalului medical superior şi auxiliar specializat în medicină de urgenţă sunt insuficiente.
      Principalul avantaj al realizării unui spital regional de urgenţă constă în faptul că în cadrul aceleiaşi locaţii sunt adunate toate specialităţile necesare rezolvării cazurilor medicale complexe în regim de urgenţă, eliminându-se astfel timpii de aşteptare a pacienţilor aflaţi în stare gravă şi asigurându-se stabilirea unor diagnostice şi tratamente rapide şi eficace. „Voi propune plenului aprobarea oportunităţii de demarare a acestui proiect, pe terenul pe care l-am obţinut de la Ministerul Apărării, în localitatea Floreşti. Forma pentru care am optat pentru realizarea acestui proiect este cea a parteneriatului public – privat. Avem în vedere şi obţinerea unei cofinanţări din partea Guvernului României, având în vedere faptul că această investiţie deserveşte mai multe judeţe din această parte a ţării, şi ar fi nedrept faţă de clujeni ca doar ei să susţină construirea viitorului spital regional”, consideră preşedintele CJ, d-nul Alin Tişe.
     Viitorul Spital Regional de Urgenţă va asigura primirea, investigarea şi tratamentul definitiv al tuturor categoriilor de urgenţe critice, traumatice, chirurgicale, neurologice, neonatologice şi cazurile grave de arsuri. Costul estimativ al acestei importante investiţii este de 151.696.584 Euro. Viitorul spital va avea 815 paturi, pe un total de 23 de secţii şi specialităţi medicale, asigurând asistenţa de urgenţă în practic toate domeniile de competenţă medicală.

Biroul de presă
25.01.2011

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW