Situatia lucrarilor la Spitalul de Recuperare

Consiliul Judeţean Cluj se află în etapa finală a recepţiei privind terminarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a ambulatoriului Corpului „F” – Hidroterapie, al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. 

Lucrările de reabilitare şi modernizare ale clădirii s-au referit în principal la: 

–          reconsiderarea funcţională a spaţiilor existente prin compartimentarea adecvată nevoilor de tratament pentru a mări capacitatea de tratament – 27 de săli de tratament fiind recompartimentate în 41 de săli de tratament; 

–          asigurarea celor mai bune condiţii pentru accesul pacienţilor cu dizabilităţi la tratament, prin montarea unor bazine şi aparate noi; 

–          înlocuirea integrală a instalaţiilor de apă, canalizare, energie termică, energie electrică şi a instalaţiilor de abur; 

–          refacerea finisajelor interioare şi aplicarea de soluţii anti-mucegai.

De asemenea, în vederea asigurării unor condiţii moderne de tratament, în perioada imediat următoare Ambulatoriul corp F – Hidroterapie va fi dotat cu aparatură medicală modernă: dezumidificator, saună lambrisată, baie galvanică patru celulară, bazin treflă echipat cu instalaţie de reciclare, încălzire şi împrospătare apă, aparat aer condiţionat, ventilator fereastră, masă de masaj, cadă de baie cu hidromasaj, cuptor încălzire cu abur pentru parafină, cuptor de încălzire nămol, cu abur.

În urma realizării lucrărilor cuprinse în cadrul proiectului se estimează:

–            reducerea timpului de aşteptare pentru pacienţii cu nevoi de recuperare cu cca. 50%;

–            creşterea capacităţii de tratament prin recompartimentarea spaţiilor existente;

–            creşterea numărului de pacienţi în ambulatoriu cu cca. 25 %;

–            asigurarea condiţiilor moderne de tratament prin dotarea cu aparatură medicală performantă;

–            condiţii de tratament moderne, în concordanţă cu necesarul de servicii medicale al populaţiei;

–            creşterea gradului de siguranţă pentru pacienţi şi personalul medical din Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca şi în special din cadrul Ambulatoriului corp F – Hidroterapie;

–            asigurarea celor mai bune condiţii pentru accesul pacienţilor cu dizabilităţi la bazinele de tratament.

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.1 „Reabilitarea / modernizarea echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Valoarea totală a proiectului este de 5.889.256,45 lei, din care 4.206.611,75 lei finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (85 %), 643.364,15 lei finanţare nerambursabilă din bugetul naţional (13 %) şi 98.979,10 lei cofinanţare de la Consiliul Judeţean Cluj (2 %). De asemenea, TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile este suportat tot de Consiliul Judeţean Cluj şi are o valoare de 841.322,35 lei.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea unui sistem de prevenire şi tratament modern, performant, accesibil tuturor categoriilor de persoane afectate şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală la Ambulatoriul din Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Beneficiari direcţi ai proiectului sunt atât cei 60.000 de bolnavi care se tratează anual în Spitalul Clinic de Recuperare Cluj – Napoca, personalul medical din spital – peste 300 persoane, cât şi Consiliul Judeţean Cluj, care va avea sub autoritatea sa un spital modernizat. De asemenea, beneficiari indirecţi ai proiectului sunt locuitorii Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest şi, implicit, locuitorii judeţului Cluj.

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca (înfiinţat în 1978) este singurul din Transilvania (în ţară existând doar 2 spitale similare) cu profil de recuperare multidisciplinarăîn specialităţile cardiologie, neurologie, balneologie, chirurgie ortopedică şi chirurgie plastică. Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca are, pe lângă Ambulatoriul corp “F” – Hidroterapie, mai multe secţii specializate: policlinica pentru sportivi, laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, laboratorul de analize medicale, compartiment ATI, bloc operator, compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nozocomiale,  laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament), laborator explorări funcţionale cardiovasculare (implant stimulatoare cardiace, electrofiziologie).

„Ne propunem ca prin intermediul lucrărilor de reabilitare şi modernizare de la Spitalul de Recuperare să creăm condiţii optime de desfăşurare a actului medical, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi din judeţul Cluj şi din întreaga regiune să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate. În acest sens, vom urmări ca, în completarea acestor lucrări care au vizat reabilitarea spaţiilor existente, spitalul să fie dotat în cel mai scurt timp posibil cu necesarul de aparatură medicală de ultimă generaţie”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

 

Biroul de presă  

07.07.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW