Schimb de experienta institutii de invatamant special romano -polone

În perioada 26 – 29 octombrie 2009, reprezentanţi ai şase instituţii de învăţământ special şi asistenţă socială care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Liceul pentru Deficienţi de Auz, Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj, Şcoala Specială Transilvania Baciu, Şcoala de Arte şi Meserii Samus Cluj-Napoca, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, au participat la un schimb de experienţă şi bune practici în Regiunea Malopolska, Polonia. Scopul principal al vizitei l-a constituit vizitarea şi observarea în concret a proiectelor realizate de către regiunea Malopolska în domeniul învăţământului special şi familiarizarea cu metodele folosite de specialiştii polonezi.   
         Pe parcursul celor patru zile au fost vizitate instituţii similare din Regiunea Malopolska, instituţii cu care, în cadrul Şedinţei anuale a Comitetului de Coordonare al colaborării dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul Judeţean  Malopolska din Polonia, Consiliul Judeţean a încheiat proiecte de cooperare. Astfel, au fost vizitate Şcoala Postliceală de Integrare şi Masaj Terapeutic din Cracovia, Centrul Special de Educaţie pentru Copii cu Deficienţe de Vedere şi Nevăzători din Cracovia, Centrul Special de Educaţie pentru Copii Deficienţi de Auz, Centrul Special de Educaţie din MyÅ›lenice, Grupul Şcolar pentru Copii cu Boli Durabile din Rabka, Centrul de Educaţie a Tineretului din Wielkie Drogi.
          În urma acestor vizite a reieşit necesitatea organizării unor schimburi de experienţă şi stagii practice între instituţiile omoloage din cele două regiuni înfrăţite, la care să participe atât specialiştii ambelor părţi cât şi copiii cu nevoi speciale.
          „Protecţia copiilor cu nevoi speciale va beneficia în permanenţă de o atenţie deosebită din partea Consiliului Judeţean Cluj. Rolul nostru este acela de a oferi sprijin acelor categorii de cetăţeni care au cu adevărat nevoie de ajutor şi care riscă altfel să fie victime ale discriminării şi marginalizării sociale. Ne propunem în acest context să contribuim la perfecţionarea continuă a specialiştilor din domeniu şi la trecerea în timp de la o terapie de grup la cea individuală, terapii în urma cărora un număr cât mai mare de copii să dobândească şanse egale de reuşită în viaţă” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
         Precizăm faptul că, în momentul de faţă, sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj funcţionează un număr de zece instituţii de învăţământ special în cadrul cărora sunt şcolarizaţi 1554 de copii cu nevoi educative speciale (elevi şi preşcolari cu vârsta cuprinsă între 3 şi 21 de ani).
         Reamintim în acest context faptul că, în cadrul politicii de cooperare menite să întărească relaţiile economice, sociale şi culturale dintre România şi Polonia, Consiliul Judeţean Malopolska şi Consiliul Judeţean Cluj au definitivat la data de 11 aprilie 2005 un Protocol de Cooperare pentru o perioadă de trei ani care s-a concretizat într-o bună colaborare între cele două părţi, motiv pentru care, în data de 3 aprilie 2008 a fost încheiat un nou Protocol de Cooperare, de data aceasta pe o perioadă nedeterminată.

Biroul de presă
30.10.2009
                                                          

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW