Obtinere finantare proiecte culturale – Scoala Populara de Arte Tudor Jarda Cluj

Ansamblul folcloric Someşul Napoca al Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a obţinut recent finanţare pentru două proiecte culturale depuse la Agenţia pentru Strategii Guvernamentale şi respectiv Institutul Cultural Român, urmând a reprezenta judeţul la două festivaluri de tradiţie din Venezuela: Festivalul Internaţional de Dansuri şi Muzică Tradiţională Pijiguao care urmează a se desfăşura în Municipiul Caroni, Oraş Guayana, Statul Bolivar, în perioada 18-25 noiembrie 2009 şi Festivalul Internaţional de Diversitate Culturală La Sirena care va avea loc în Municipiul Guanta, Statul Anzoategui, între 26 şi 30 noiembrie 2009.
        Aceste două festivaluri se desfăşoară sub auspiciile Consiliului Internaţional al Organizaţiilor de Festivaluri de Folclor şi de Arte Tradiţionale ( CIOFF ) şi se înscriu în cadrul Decadei Internaţionale pentru Cultură şi Pace, sub mottoul „ Non-Violenţă pentru copiii lumii”.
         De asemenea, în data de 1 decembrie 2009, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la Centrul Cultural HUMBOLDT din Caracas va fi susţinut un spectacol dedicat comunităţii româneşti din această ţară, acţiunea fiind sprijinită de Ambasada României din Venezuela. Spectacolul va include şi o nuntă tradiţională din zona Huedin, tema ambelor festivaluri fiind de altfel „nunta tradiţională de pretutindeni”.
       „Obţinerea acestor două finanţări are o importanţă deosebită pentru Consiliul Judeţean Cluj. Misiunea Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” este aceea ca, alături de celelalte instituţii de cultură care funcţionează în subordinea autorităţii administrative judeţene, să contribuie la conservarea şi promovarea valorilor culturii tradiţionale româneşti, atât în ţară cât şi în străinătate. Apreciem în acest context ca fiind extrem de importantă această misiune de ambasador al culturii româneşti, subliniind totodată necesitatea intensificării relaţiilor cu comunităţile româneşti de dincolo de graniţele ţării”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe. 
         Ansamblul Someşul Napoca a fost înfiinţat în cadrul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj în anul 1973, din acel moment repurtând numeroase succese atât în ţară cât şi în străinătate. Scopul ansamblului îl reprezintă păstrarea tradiţiilor populare româneşti, membrii acestuia fiind foşti şi actuali cursanţi ai secţiei de dans popular a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, şi în acelaşi timp elevi şi studenţi în cadrul instituţiilor de învăţământ clujene.
         Menţionăm faptul că în momentul de faţă, un număr de aproximativ 570 de cursanţi urmează cursurile Şcolii Populare de Arte „ Tudor Jarda ” Cluj, la următoarele specializări: canto, teorie şi solfegiu, pian, chitară, instrumente de suflat, acordeon, orgă electronică, vioară, jazz, instrumente de percuţie, dans clasic, balet, dans contemporan, actorie, teatru pentru copii, pictură pentru copii, grafică, ceramică, sculptură,  design vestimentar, istoria muzicii, muzică religioasă, istoria artelor, dans popular, ţesut-cusut, instrumente fanfară. 

Biroul de presă
30.10.2009

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW