Campanie responsabilizare in domeniul colectarii selective a deseurilor
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a deschis joi, 22 octombrie 2015, în Sala de şedinţe a forului administrativ judeţean, lucrările dezbaterii publice cu tema „Informarea şi responsabilizarea cetăţenilor în vederea implicării lor active în colectarea selectivă a deşeurilor”. Evenimentul este parte a unui proiect mai amplu organizat în parteneriat de către Institutul pentru Politici Publice (IPP) din România, Liga Habitat şi Terra Mileniul III – Caravana „Oraşul Tău – Responsabil în Reciclarea şi Valorificarea Gunoiului”, prin intermediul căruia organizatorii îşi propun să deruleze o serie de consultări publice cu toţi factorii implicaţi în procesul de colectare selectivă a deşeurilor la nivel local, în mai multe judeţe din România.
Sesiunea de informare organizată la Cluj este cea de-a treia, în ordine cronologică, după cele de la Constanţa şi Buzău, la dezbateri luând parte toţi actorii instituţionali cu atribuţii în domeniul managementului deşeurilor, respectiv echipa de implementare a proiectului SMID de la nivelul forului administrativ judeţean, A.D.I. EcoMetropolitan Cluj, operatori de salubritate locali, companii private de valorificare a deşeurilor, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Primăria Cluj-Napoca dar şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-mediei clujene. Dezbaterile s-au concentrat pe ideea identificării metodelor optime de informare a cetăţenilor în ceea ce priveşte avantajele colectării selective a deşeurilor, respectiv implementarea unor mecanisme de responsabilizare a acestora prin implicarea mai activă în acest proces. Acest lucru prezintă o importanţă deosebită întrucât ponderea cea mai mare în totalul beneficiarilor serviciilor de salubrizare o reprezintă populaţia, cetăţenii fiind cei mai mari generatori de deşeuri menajere nesortate. Totodată, s-au discutat soluţiile cele mai eficiente pentru evitarea sancţionării României în ceea ce priveşte nivelul scăzut al colectării separate şi a valorificării deşeurilor din marile aglomerări urbane, având în vedere faptul că, în acest moment, ţara noastră a valorificat doar 5% din cantitatea de deşeuri, faţă de 50%, ţintă ce trebuie atinsă până în anul 2020.
„Mă bucur că această caravană de responsabilizare publică în problematica colectării deşeurilor a ajuns şi la Cluj, în calitate de judeţ pilot. Clujenii au nevoie să fie informaţi asupra beneficiilor colectării selective, atât în zona urbană, cât şi în cea rurală, unde datele de acest gen ajung mai greu. În calitate de viitori beneficiari ai proiectului SMID, noi, locuitorii acestui judeţ, trebuie să înţelegem faptul că eficienţa acestui proiect depinde, în mare măsură, de felul în care contribuim la o colectare a deşeurilor în mod selectiv, pe fracţii. De altfel, după cum am mai precizat în repetate rânduri, consider că la Cluj nu s-ar fi ajuns în această situaţie nedorită, de a transporta deşeurile în alte judeţe, dacă acestea ar fi fost colectate în mod selectiv şi dacă efortul făcut în acest sens de numeroşi clujeni ar fi fost respectat ”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.
Amintim în acest context faptul că România a transpus recent, în legislaţia naţională. Directiva europeană în domeniul deşeurilor, angajându-se pe această cale să atingă ţinte concrete privind valorificarea prin reciclare a deşeurilor. Astfel, dacă până în anul 2020 ţara noastră nu atinge pragul de 50% pentru deşeurile valorificate din domeniul urban, România riscă sancţiuni de la Uniunea Europeană în cuantum de 200.000 euro pe zi.
Biroul de presă
22.10.2015