Apel public la solidaritate
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, se alătură eforturilor Unităţilor Administrativ-Teritoriale asociate în A.D.I. Eco Metropolitan, adresând un apel public instituţiilor publice din judeţ, societăţilor de salubritate, cetăţenilor clujeni şi agenţilor economici beneficiari ai serviciului de salubritate prin care le solicită implicarea activă şi sprijinul în vederea depăşirii cu costuri şi implicaţii negative minime a actualei situaţii generate de necesitatea depozitării temporare a deşeurilor în locaţii din afara judeţului.
În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj adresează un apel primăriilor din judeţ şi societăţilor de salubritate să deruleze sau să intensifice la maxim acţiunile de conştientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea şi consecinţele pozitive ale colectării selective a deşeurilor, în general dar, mai ales în acest context în care, temporar, deşeurile sunt transportate pe o distanţă mai mare, în afara judeţului. Astfel, colectarea selectivă de către cetăţeni a deşeurilor, în două fracţii, în recipiente diferite, respectiv pentru deşeuri menajere şi deşeuri reciclabile, ar contribui major la reducerea cantităţilor care trebuie transportate în afara judeţului, rezultând astfel costuri mult mai reduse pentru firmele de salubritate şi, implicit, pentru toţi cei ce plătesc costurile acestui serviciu – cetăţeni, societăţi comerciale, instituţii publice etc. Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean solicită autorităţilor locale să se asigure că efortul cetăţenilor de a colecta selectiv deşeurilor va produce efectul scontat, urmând ca societăţile de salubritate să colecteze separat deşeurile astfel pregătite şi depuse de către cetăţeni, fără a le amesteca pe cele menajere cu cele reciclabile, aşa după cum, de altfel, aveau obligaţia legală şi contractuală şi până acum. În acest fel, deşeurile selectate şi recuperate în vederea reciclării nu vor mai trebui transportate şi vor putea fi reintroduse în circuitul economic, cu beneficiile de rigoare.
„Apelez pe această cale la spiritul civic şi solidaritatea clujenilor, a firmelor de salubritate şi a instituţiilor publice pentru a putea depăşi această situaţie temporară ale cărei costuri negative le putem reduce la minim printr-un efort colectiv, printr-o acţiune de echipă. Fac un apel la cetăţenii judeţului Cluj şi, în mod special, la toţi operatorii economici, să separe deşeurile pe care le produc în cele două fracţii, respectiv deşeuri menajere şi reciclabile, astfel încât o cantitate cât mai mică să trebuiască transportată la Oradea sau în alte locaţii din afara judeţului. Desigur, beneficiarii finali ai acestui efort vor fi tot ei, clujenii, care vor suporta costuri mult mai mici odată cu reducerea cantităţii de deşeuri transportate. Având în vedere faptul că acest demers nu poate reuşi decât în măsura în care toţi actorii majori se implică activ şi constructiv, le cer public tuturor primarilor şi societăţilor de salubritate să deruleze campanii publice de conştientizare a cetăţenilor prin care să sublinieze avantajele colectării selective iar autorităţilor locale le solicit să acţioneze cu fermitate şi să se asigure că firmele de salubritate respectă şi pun în valoare, la rândul lor, efortul clujenilor. Nu pot, în acest context, să nu reamintesc faptul că, dacă societăţile de salubritate respectau obligaţiile legale şi colectau cu adevărat selectiv deşeurile, cantităţile ajunse la Pata Rât ar fi fost mult mai reduse. În acelaşi timp, dacă nu s-ar fi depozitat ilegal cantităţi suplimentare enorme de deşeuri, am fi putut folosi în continuare acele locaţii iar gunoaiele nu ar fi trebuit duse, cu costuri semnificative, în afara judeţului. Acestea sunt motivele pentru care le cer acestor societăţi să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să facă tot ceea ce trebuie pentru a nu supune buzunarele clujenilor la costuri suplimentare inutile! Am convingerea că, prin efortul colectiv şi implicarea coordonată, alături de autorităţile responsabile, a tuturor celor afectaţi de această situaţie – instituţii publice, firme de salubritate, agenţi economici, cetăţeni, vor reuşi să reduce la minim consecinţele negative ale unei situaţii temporare pe care o dorim de cât mai scurtă durată” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.
Biroul de presă
17 iulie 2015