Primul muzeu în aer liber din România „“ Parcul Etnografic – la nouă decenii de la înfiinţare

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

Informare de presă
Primul muzeu în aer liber din România – Parcul Etnografic – la nouă decenii de la înfiinţare

 

     Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vákár István, a participat joi, 14 noiembrie 2019, la manifestările dedicate celebrării a nouă decenii de la înfiinţarea Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia”, primul muzeu în aer liber din România.
     Cu acest prilej, vicepreşedintele forului administrativ clujean a înmânat conducerii instituţiei muzeale o plachetă aniversară în semn de apreciere pentru cei 90 de ani de activitate de promovare şi conservare a tradţilor şi culturii româneşti.
     ,,Trebuie să adresăm mulţumiri, în primul rând, tuturor celor care de-a lungul celor nouă decenii de când s-au pus bazele acestui muzeu în aer liber au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului muzeal. Este meritul lor că astăzi celebrăm cu mândrie acest lăcaş încărcat de atâta istorie şi valoare culturală.”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vákár István.
     În acest cadru festiv, cei prezenţi au putut admira un covor aniversar, realizat în această vară în cadrul proiectului ,,90 de ani ţesuţi în două iţe”, de către specialiştii direcţiei marketing, împreună cu vizitatori care au trecut pragul Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia”. Covorul a fost realizat din material textil, ţesut cu ajutorul războiului într-o tehnică simplă, cea în două iţe, şi măsoară cca. 90 de metri
     Momentul de încheiere a aparţinut Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradţonale Cluj care a oferit publicului un recital extraordinar de Lăsatul Secului, susţinut de interpreţi îndrăgţ de publicul larg.
     Evenimentul a fost organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovare Culturii Tradţonale Cluj, instituţii de cultură care funcţionează în subordinea forului administrativ judeţean, în parteneriat cu Asociaţia Muzeală Poarta de sub Feleac.

***

     Parcul Etnografic din Cluj a fost înfiinţat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanţilor transilvăneni şi bănăţeni ai primului guvern Iuliu Maniu.
     Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani. La dezvoltarea parcului au contribuit numeroşi reprezentanţi de marcă ai şcolii etnografice clujene, între care Kós Károly (1919-1996) şi Valer Butură (1910-1989).

 

Biroul de presă
14 octombrie 2019

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW