Peste 9.000 de părinţi au apelat serviciul de telemedicină ALOPEDI pe parcursul anului 2020
CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ
Peste 9.000 de părinţi au apelat serviciul de telemedicină ALOPEDI pe parcursul anului 2020 În urma unei analize realizate de Consiliul Judeţean Cluj împreună cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, s-a constatat faptul că, pe parcursul anului 2020, prin intermediul serviciului de call center dedicat sfaturilor medicale pediatrice – ALOPEDI 0364-917, au fost ajutaţi nu mai puţin de 9.041 de copii!
Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj: „Ceea ce e cu adevărat important e faptul că un număr semnificativ de mici pacienţi au beneficiat gratuit şi prompt de sfaturile medicilor de specialitate cu o înaltă calificare, în funcţie de simptomatologia descrisă de părinţi. În acest fel, s-a evitat deplasarea la spitale sau cabinete medicale, precum şi contaminarea şi punerea în pericol a sănătăţii a numeroşi copii.”
Potrivit responsabililor de implementarea acestui proiect numărul apelurilor telefonice a scăzut faţă de anii anteriori, distanţarea socială şi respectarea regulilor de igienă fiind însoţite de scăderea numărului de copii cu probleme respiratorii şi digestive, cele mai frecvente motive de apelare a serviciului de sfat pediatric telefonic ALOPEDI 0364-917.
Cea mai mare parte a apelurilor, respectiv 67,69% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări de îngrijire la domiciliu şi cu explicarea manifestărilor la aparţa cărora este obligatoriu consultul medical faţă în faţă. De asemenea, pe parcursul anului 2020, pentru 11,5% dintre copiii evaluaţi telefonic s-a recomandat consult imediat, în primele două ore de la apel, iar în cazul a şase copii a fost necesară intervenţia Serviciului de Ambulanţă.
Cu o experienţă de şapte ani în domeniul triajului telefonic, serviciul de call center al Spitalului de Urgenţă pentru Copii a ajutat până în prezent peste 65.000 de copii. Rolul ALOPEDI este de a îndruma părinţii copilului bolnav să acceseze sistemul de sănătate în mod eficient, adresându-se serviciului medical potrivit atunci când acest lucru este necesar. În majoritatea situaţiilor, copiii pot fi îngrijţ la domiciliu de către părinţi, urmând sfaturile medicilor ALOPEDI. Aceştia adresează o serie de întrebări cu ajutorul cărora stabilesc gravitatea stării copilului, în funcţie de care se recomandă evaluarea medicală faţă în faţă sau îngrijirea copilului la domiciliu.