A fost semnat primul C.L. din cadrul proiectului de €355,5 milioane al CA Someş
CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ
Informare de presă
A fost semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului european în valoare de peste 355 de milioane de euro ce vizează dezvoltarea reţelei de apă din judeţele Cluj şi Sălaj
Marţi, 18 februarie a.c., a fost semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului ce vizează „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020”. În valoare totală de peste 355,6 milioane de euro, proiectul derulat de Compania de Apă “Someş“ S.A. beneficiază de finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe: „E un moment extrem de important, ce prefaţează începerea efectivă a lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă. În cel mai scurt timp vom începe semnarea contractelor ce vizează lucrări din judeţul Cluj. La final, acest proiect european mamut va creşte la 100% procentul de racordare la sistemul centralizat de apă potabilă a gospodăriilor din judeţ”.
În ceea ce priveşte contractul semnat azi, în valoare de 28.855.642,66 lei, acesta vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă din oraşul Cehu Silvaniei (judeţul Sălaj) şi localităţile aparţinătoare, pe o lungime de circa 37 de km, extinderea şi reabilitarea a aproape 10 km de reţea de canalizare, edificarea a 7 staţii de clorinare şi rezervoare de înmagazinare a apei, totul finalizându-se cu executarea de branşamente şi racorduri la consumatori. Lucrările de construire sunt prevăzute să dureze circa 18 luni.
* * *
“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 355.636.401 euro, din care 77,55% reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune. Investţile care se vor derula în următorii cinci ani vor îmbunătăţi infrastructura de apă şi apă uzată din nu mai puţin de 174 de localităţi, din care 76 în judeţul Cluj şi 98 în judeţul Sălaj.
Vor fi realizaţi, astfel, în cele două judeţe, peste 1.550 de km de aducţiuni, reţele de apă, colectoare şi reţele de canalizare, respectiv se vor construi şi moderniza surse de apă şi staţii de tratare, staţii de epurare, staţii de pompare, rezervoare, în paralel cu automatizarea continuă a infrastructurii.
Cea mai importantă lucrare din cadrul proiectului o va constitui ceea ce probabil va fi cea mai lungă aducţiune de apă potabilă din România, o magistrală principală de 164 de km, cu 153 de km de magistrale secundare ca şi ramificaţii ale celei principale, care vor transporta în întreg judeţul Sălaj apa de excelentă calitate potabilizată la Staţia de tratare Gilău, din judeţul Cluj.
Biroul de presă
18 februarie 2020