Aproximativ 900.000 de persoane beneficiază de apă și canalizare conforme
CONSILIUL JUDEȚEAN CLUJ
Aproximativ 900.000 de persoane beneficiază de apă și canalizare conforme
În ultimii 10 ani, lungimea rețelelor de apă și canalizare administrate prin CASSA s-a dublat
În contextul discuțiilor purtate referitor la investițiile ce urmează a fi realizate în acest an în infrastructura de apă și canalizare, președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a realizat, împreună cu echipa de conducere a Companiei de Apă „Someș” S.A., operator regional aflat sub autoritatea forului administrativ județean, o analiză la zi a sistemului de alimentare cu apă și canalizare din aria deservită.
În acest moment, prin Compania de Apă „Someș” se asigură servicii de apă și canalizare pentru un număr de cca. 895.000 locuitori din 357 de localități, din care opt municipii și orașe, respectiv 349 de localități rurale aflate pe teritoriul județelor Cluj, Sălaj și Mureș. Astfel, doar în 2024 au fost preluate în sistem 21 de noi localități, din care 14 pe teritoriul județului Cluj.
„Rezultatul efortului investițional și logistic pe care l-am realizat în ultimii ani, atât din finanțările de la Uniunea Europeană, cât și din fondurile proprii, sunt miile de clujeni care au fost racordați și branșați la rețelele de apă și canalizare doar anul trecut. Fiecare nou branșament realizat ne aduce tot mai aproape de dezideratul ca județul Cluj să devină, cât mai curând, singurul din România cu întreaga populație racordată la apă potabilă furnizată în sistem centralizat”, a declarat domnul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
În ceea ce privește infrastructura edilitară gestionată de Consiliul Județean prin Compania de Apă Someș, aceasta măsura la nivelul lunii ianuarie 2025 circa 4.486 km rețele de alimentare cu apă și aducțiuni, respectiv peste 2.432 km rețele de canalizare și canale colectoare. De asemenea, există 150.571 de branșamente la apă și 88.519 racorduri la canalizare, dar și 78 de noi stații de epurare.
Amintim în acest context faptul că, în urmă cu 10 ani, infrastructura edilitară a Companiei de Apă Someș măsura circa 2.670 km de rețele de apă și 1.230 km de rețele de canalizare. De asemenea, numărul localităților deservite aproape s-a dublat și el în ultimul deceniu, crescând de la 184 în 2014 la 357 în 2024.
Biroul de presă
3 februarie 2025