Bisericile de lemn din judeţul Cluj, promovate în scop turistic

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

INFORMARE DE PRESĂ

 

Bisericile de lemn din judeţul Cluj, promovate în scop turistic

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradţonale (CJCPCT) Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a iniţiat un proiect de promovare turistică, destinat bisericilor de lemn –  monument istoric, din judeţul Cluj.
În acest scop, a fost editat un pliant în limbile română şi engleză, cu o listă a acestor biserici şi cu localizarea lor pe harta judeţului. De asemenea, cele mai vechi sunt însoţite de imagini şi de o scurtă descriere.
Pliantele urmează să fie distribuite Centrelor de Informare Turistică din judeţ precum şi partenerilor din străinătate ai instituţiei, pentru a face cunoscute aceste biserici care, secole de-a rândul, au reprezentat cele mai importante edificii ale satelor.
CJCPCT Cluj are în vedere ca, în viitorul apropiat, să editeze şi un album foto cu aceste biserici, însoţit de descrierea monumentelor în mai multe limbi de circulaţie internaţională. De altfel, în urma cercetărilor realizate în teren, instituţia a editat anii trecuţi un repertoar al bisericilor de lemn din judeţ, în mai multe volume, pentru a prezenta starea de conservare a acestor edificii.
În patrimoniul judeţului Cluj se regăsesc 77 de biserici vechi de lemn, unele din secolul al XVII-lea incluse pe Lista Monumentelor Istorice. Mai mult de 30 de astfel de lăcaşuri de cult păstrează pictura murală originală. Printre cele mai importante se numără cele care se remarcă prin vechimea lor: Ticu Sat (1641), Nicula (1650), Calna (1671), Cremenea (1677) şi Petrindu (1612). Altele sunt valoroase prin frumuseţea proporţiilor şi a detaliilor de arhitectură. Există, totodată, şi câteva ansambluri de pictură parietală, de mare valoare plastică, bine păstrate.
O parte dintre aceste biserici vechi de lemn se află în proprietatea unor muzee şi mănăstiri, altele aparţin unor sate care au înţeles valoarea lor şi le-au restaurat, continuând să reprezinte o nestemată a comunităţii. Unele, însă, nu s-au bucurat de aceeaşi soartă şi au intrat într-un con de umbră, ajungând uneori în ruină. Toate aceste biserici sunt, în majoritatea cazurilor, amplasate în cimitirul satului, administrate de parohii şi pot fi vizitate apelând la preotul locului.

 

Biroul de presă
13 octombrie 2020

 

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW