Ceremonie Cetatean de Onoare – Szoboszlay Nicoale
Consiliul Judeţean Cluj a găzduit astăzi, 18 iulie 2013, în Sala Mare de Şedinţe a instituţiei, ceremonia publică de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – „Clujean de Onoare”,marelui sportiv clujean, Nicolae Szoboszlay. Deloc întâmplător, ceremonia publică de înmânare a însemnelor distinctive ale acestui titlu a coincis cu ziua de naştere a domniei sale, domnul Szoboszlay împlinind astăzi frumoasa vârstă de 88 de ani.
La această ceremonie, condusă de Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, au mai participat vicepreşedintele forului adminstrativ judeţean, domnul Vákár István, doamna consilier judeţean Steluţa Racolţa, iniţiatoarea proiectului de hotărâre, invitaţi şi prieteni apropiaţi ai domnului Szoboszlay, fosta mare glorie a Universităţii Cluj – Remus Câmpeanu, foşti campioni mondiali şi europeni la înot şi scrimă, domnul Alin Fornade, jurnalist sportiv, membri ai Asociaţiei Suporterilor „Şepcilor Roşii” – Universitatea Cluj, precum şi o grupă de juniori ai clubului de fotbal Universitatea.
“Ne bucurăm să celebrăm viaţa şi activitatea marelui sportiv clujean, chiar de ziua de naştere a domniei sale, şi să-l cinstim aşa cum se cuvine pe cel care, prin intermediul excepţionalei sale activităţi dar şi prin performanţele remarcabile, a reuşit să promoveze imaginea acestui judeţ. Mai mult decât atât, domnul Szoboszlay reprezintă un martor al istoriei, domnia sa fiind singurul supravieţuitor al echipei Universităţii Cluj plecată în bejenie, la Sibiu, în timpul dictatului de la Viena, după anexarea Ardealului la Ungaria”, a precizat, cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
La rândul său, Szoboszlay Nicolae şi-a exprimat recunoştinţa faţă de iniţiativa autorităţii administrative judeţene, de a-i aduce un semn de recunoştinţă pentru întreaga carieră sportivă: “Sunt profund impresionat că am astăzi atâţia susţinători. Această distincţie îmi îndulceşte ziua de naştere şi reprezintă un medicament pentru moralul şi sulfetul meu, care a avut, pe parcursul celor 70 de ani de activitate sportivă, multe răni, dar care astăzi se vindecă. Simt că nu rezultatele obţinute stau la baza acestei distincţii, ci felul în care m-am străduit să-mi menţin coloana vertebrală, cinstea, omenia şi fair-play-ul, mai ales de-a lungul carierei de antrenor”, a mărturisit domnul Szoboszlay Nicolae.
Domnul Szoboszlay Nicolae s-a remarcat în mod special prin activitatea desfăşurată la echipa de fotbal „Universitatea” Cluj, unde a ferecat poarta acestei formaţii timp de aproape 10 ani, între 1943-1952. Ajuns la „U” Cluj în toamna anului 1943, liceanului Szoboszlay i s-a sădit în suflet combinaţia de culori a emblemei acestei echipe, împreună cu imnul şi cântecele intonate de corul jucătorilor. Din acel moment a ştiut cu certitudine că va iubi cu ardoare această echipă.
Cu toate acestea, ca un profesionist adevărat, de-a lungul carierei de portar, domnul Nicolae Szoboslay a activat pentru scurte perioade de timp la mai multe cluburi din România: Ferar-Vasas Cluj (1945-1946), Dermagand Târgu Mureş (1947-1948), CS Armata Bucureşti (1948-1949) şi Armata Cluj (1953-1955), unde şi-a încheiat cariera. În opinia specialiştilor, la toate aceste echipe, Nicolae Szoboslay s-a evidenţiat prin câteva atuuri care l-au remarcat ca portar: strategia de gândire, dirijarea apărării sau simţul tempoului.
De asemenea, pe lângă îndelungata şi prodigioasa carieră de jucător de fotbal, Szoboszlay Nicolae s-a remarcat şi prin calităţile sale de antrenor, conducând din această postură nu mai puţin de şase cluburi din Ardeal: Dermata Cluj, „U” Cluj, CFR Cluj, Arieşul Turda, ISCT şi Corvinul Hunedoara. De altfel, între anii 1976 şi 1985, a fost coordonatorul Centrului de copii şi juniori al „Universităţii” Cluj. Ca urmare a rezultatelor sale remarcabile în acest domeniu, în anul 1985 a primit titlul de antrenor emerit. În ceea ce priveşte activitatea profesională, Nicolae Szoboslay a fost un antrenor extrem de riguros, preocupat de disciplină şi conectat la metodele de pregătire moderne.
În întreaga activitate de fotbalist şi antrenor, Nicolae Szoboslay a slujit cu pasiune, dăruire şi devotament cauza fotbalului din Cluj. Astfel, în continuarea şi completarea remarcabilei cariere de jucător, domnia sa a promovat, ca antrenor, numeroşi jucători apţi pentru fotbalul de mare performanţă. În acest sens, de numele fostului mare portar se leagă ascensiunea unor fotbalişti cunoscuţi, printre care Remus Cîmpeanu, Petru Emil, Vasile Suciu, Septimiu Cîmpeanu II, Zoli Iaşko, Alpar Meszaros, Zsolt Muzsnay, Ioan Ovidiu Sabău, Tiberiu Bălan, Cristinel Pojar şi mulţi alţii. Totodată, domnul Szoboszlay s-a remarcat prin numeroasele articole sportive publicate în revistele de specialitate din România.
Având în vedere toate aceste aspecte, forul deliberativ al judeţului Cluj a aprobat în cadrul şedinţei din data de 27 mai 2013 acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – „Clujean de Onoare” fostului mare portar şi antrenor emerit Nicolae Szoboszlay, pentru îndelungata sa carieră fotbalistică, apreciind faptul că domnia sa este un adevărat simbol pentru fotbalul clujean care merită să fie apreciat şi onorat cu o astfel de distincţie.
Biroul de presă
18 iulie 2013