Competitie europeana castigata de DASPCC

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a câştigat Premiul I în cadrul competiţiei europene cu tema “A trăi cu şi împotriva bolii Alzheimer”, competiţie organizată de către Fundaţia Mederic Alzheimer în colaborare cu Reţeaua Europeană pentru Incluziune Socială şi Acţiune (ELISAN). Prin acest concurs de proiecte cele două organizaţii iniţiatoare şi-au propus să contribuie la creşterea calităţii vieţii persoanelor bolnave de demenţă precum şi a rudelor acestora, atât acasă cât şi în instituţiile de profil.
          În cadrul acestei competiţii au concurat un număr semnificativ de municipii, regiuni, birouri sau servicii publice care oferă îngrijire persoanelor care suferă de probleme cognitive precum şi membrilor reţelei europene ELISAN, care au propus proiecte şi acţiuni implementate şi realizate.
          Proiectul “Boala Alzheimer: Probleme, abordări şi soluţii” înscris în concurs de către  DGASPC Cluj a câştigat marele premiu în valoare de 10 000 de euro. Juriul format din profesionişti de prestigiu şi experţi europeni a apreciat în mod deosebit calitatea întregului proiect, modalitatea de abordare şi în special varietatea modalităţilor de sprijin oferite atât îngrijitorilor cât şi persoanelor bolnave. Anunţarea oficială a câştigătorilor şi decernarea diplomelor va avea loc în data de 27 octombrie 2009 la Bruxelles, urmând ca marele premiu să fie decernat în cadrul ceremoniei anuale organizate de către Fundaţia Mederic Alzheimer în data de 24 noiembrie 2009, la Paris.
          „Misiunea Consiliului Judeţean este tocmai aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în  dificultate şi care sunt supuse riscului de marginalizare socială. Protecţia socială a acestora şi reintegrarea lor în societate constituie o prioritate absolută în activitatea Consiliului Judeţean şi a instituţiilor specializate care funcţionează sub autoritatea acestuia. Felicit echipa Direcţiei de Asistenţă Socială care, în colaborare cu aparatul de specialitate al executivului judeţean a valorificat această oportunitate şi a câştigat o competiţie europeană relevantă în domeniu”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Alin Tişe.
          Ideea de proiect a avut la bază faptul că, în urma şedinţelor de consiliere psihologică şi socială desfăşurate cu aparţinători ai persoanelor diagnosticate cu demenţă Alzheimer a fost identificat un deficit acut de informaţii cu privire la manifestările caracteristice acestei maladii (stadialitate, caracter ireversibil, regresiv şi ineficienţa abilităţilor de îngrijire a bolnavului – comunicare, prevenire şi răspuns la stimulare/menţinere a autonomiei bolnavului, adaptarea locuinţei etc), factori cu impact negativ puternic asupra sănătăţii fizice şi mintale  (burn-out, depresie, anxietate) a celor care îşi asumă această responsabilitate. Ca răspuns la nevoile identificate a fost iniţiat în prima etapă proiectul – Grup de suport mutual pentru aparţinătorii persoanelor diagnosticate cu demenţă Alzheimer, ulterior fiind dezvoltate serviciile oferite categoriei de beneficiari-ţintă,  extinzându-se în acest fel numărul acestora şi dezvoltându-se o reţea de colaborare prin care au fost implicate o serie de instituţii publice şi private.

  Biroul de Presă                                               
  15.10.2009

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW