Conferinta internationala – Tuberculoza

  În perioada 28-30 aprilie 2011, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Tuberculoză din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, împreună cu INSTAND/Centrul Colaborator al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Standardizare şi Asigurarea Calităţii în Germania şi cu Laboratorul European de Referinţă pentru Tuberculoză din Germania, „Conferinţa Laboratoarelor Naţionale de Referinţă pentru Tuberculoză din ţările Central şi Est Europene; Noile evoluţii în Asigurarea Calităţii în laboratoarele de diagnostic al tuberculozei”.

            Manifestarea care se desfăşoară la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, str. Clinicilor, nr. 2, Cluj-Napoca şi la care participă medici specialişti pneumoftiziologi din 11 ţări central şi est europene (Germania, Suedia, Rusia, Croaţia, Azerbaidjan, Bulgaria, Moldova, Polonia, Slovenia, Ucraina şi România) are drept scop identificarea soluţiilor optime  pentru ameliorarea bolii tuberculoase în zona centrală şi est-europeană. În cadrul conferinţei urmează a fi abordate o serie de aspecte legate de situaţia evolutivă a bolii tuberculoase în fiecare dintre ţările invitate, cu accent pe România, diagnoza în laborator a tuberculozei, stabilirea unui program de control la nivel naţional pentru asigurarea calităţii în medicina de laborator etc.

            „Una dintre principalele probleme ale răspândirii tuberculozei o reprezintă rezistenţa din ce în ce mai crescută a bacteriei tuberculoase (bacilul Koch) la medicamentele actuale, precum şi insuficienţa diagnosticării în laborator a acesteia. Acesta este motivul pentru care, având în vedere şi nivelul destul de ridicat al incidenţei acestei boli în ţara noastră dar şi în alte ţări europene,  prin intermediul acestei conferinţe se urmăreşte creşterea calităţii noilor metode de luptă împotriva tuberculozei precum şi îmbunătăţirea substanţială a diagnosticării, terapiei şi controlului acestei boli” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

            Tuberculoza a fost identificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale populaţiei din zonele mai puţin dezvoltate ale planetei. În România, tuberculoza este întâlnită mult mai frecvent decât în alte È›ări ale Uniunii Europene şi se estimează că apar în medie 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, faÈ›ă de media europeană de circa 30 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în ţara noastră sunt înregistraţi aproximativ 30.000 bolnavi în toatăÈ›ara.

Biroul de presă

28.04.2011

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW