Inaugurare subunitate pompieri/SMURD la Mociu
Astăzi, 27 septembrie 2013, a avut loc ceremonia de inaugurare a subunităţii de pompieri şi SMURD din comuna Mociu, judeţul Cluj. Această investiţie, finanţată din bugetul judeţului cu suma de 150 mii lei, se adaugă celorlalte similare realizate în ultimii şase ani cu sprijinul financiar şi logistic al Consiliului Judeţean Cluj. Astfel, în anul 2007, a fost inaugurat primul centru SMURD în teritoriu, respectiv în localitatea Gilău, tot în acelaşi an Consiliul Judeţean Cluj dotând SMURD cu 5 ambulanţe de intervenţie şi descarcerare, la care s-au adăugat, în anul următor, alte 5 ambulanţe, donate de către Ministerul Sănătăţii Publice. Începând cu anul 2009 au fost inaugurate alte două centre rurale la Aghireş şi Băişoara, în anul 2010.
În ceea ce priveşte subunitatea de pompieri şi SMURD din comuna Mociu, serviciul public comunitar pentru situaţii de urgenţă realizat aici va deservi un areal mult mai extins, respectiv comunele Buza, Căianu, Cămăraşu, Cătina, Frata, Geaca, Pălatca, Suatu, Ţaga şi, bineînţeles, Mociu. Astfel, un număr de peste 20.000 de clujeni vor beneficia de serviciile acestui nou centru SMURD.
Consiliul Judeţean Cluj este un partener tradiţional şi solid al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Cluj, instituţia finanţând, de-a lungul timpului, mai multe proiecte derulate în parteneriat. Astfel, pe lângă cele patru centre SMURD, Consiliul Judeţean Cluj a finanţat cu suma de 677.700 lei plus TVA, lucrările de execuţie a Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor şi Dispecerat Integrat din cadrul clădirii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, investiţie care a contribuie la diminuareatimpul de intervenţie la un accident, printr-o centralizare şi o triere mult mai promptă şi eficientă a solicitărilor telefonice primite prin Serviciul 112. Totodată, în cadrul proiectului finanţat POR „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord”, Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediulAsociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”, a contribuit la suma de aproape 8 milioane de lei, cheltuială neeligibilă neacoperită prin proiect. În urma implementării acestuia, pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” Cluj au fost achiziţionate 5 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, 1 autospecială de intervenţie la accidente colective şi pentru salvări urbane, 1 autospecială pentru descarcerări grele, 4 ambulanţe de prim-ajutor şi o ambulanţă de reanimare, toate aceste echipamente având rolul de reducere a timpului mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie la locul accidentelor/ dezastrelor până la 17’ în zonele rurale şi 9’ în zonele urbane.
„Ne bucurăm că am inaugurat azi cel de-al patrulea centru SMURD din ruralul judeţului Cluj. Aveam nevoie de o astfel de unitate operativă în judeţ capabilă să asigure o intervenţie rapidă în caz de urgenţă într-o zonă atât de importantă a Clujului. Este un nou pas făcut de către administraţia judeţeană în vederea asigurării de condiţii civilizate de trai pentru toţi cetăţenii judeţului, în sensul unei dezvoltări echilibrate a tuturor zonelor judeţului. Totodată, ţin să vă asigur de faptul că instituţia Consiliului Judeţean Cluj, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va sprijini şi-n continuare activitatea şi dezvoltarea SMURD, prin alocări financiare atât pentru achiziţionarea de echipamente cât şi pentru realizarea de noi puncte de intervenţie în judeţ” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
Biroul de presă
27.09.2013