Manifestari dedicate copiilor la DGASPC Cluj
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, marchează prin o serie de activităţi Ziua Mondială de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor (19 noiembrie) şi Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor (20 noiembrie).
Şi anul acesta, ca şi în alţi ani, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) sărbătoreşte “Ziua Drepturilor Copilului” şi, odată cu aceasta, “Ziua Adopţiei” (a copiilor adoptaţi şi a familiilor lor), ca parte a unei serii de evenimente dedicate copiilor şi familiilor lor.
Astfel, joi – 15 noiembrie şi vineri – 16 noiembrie 2012 vor fi organizate două evenimente care vizează, pe de o parte, sărbătorirea acestor zile speciale prin joc, dar şi promovarea adopţiei, sensibilizarea acelor inimi cu adevărat capabile să ofere unui copil iubirea şi protecţia de care are nevoie.
Proiectul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, desfăşurat sub sloganul: “Adoptă un copil! Fii tu familia care transformă o CASĂ în ACASĂ”, presupune participarea specialiştilor din domeniul Protecţiei Copilului, a familiilor adoptatoare cu copiii lor, a unor personaje de poveste şi clovni ce vor anima atmosfera, dar şi a publicului larg.
Joi, 15.11.2012, în incinta Teatrului Puck, între orele 16.30-19.00, copii vor putea viziona spectacolul de teatru – „Cartea lui Apolodor”, spectacol susţinut de actorii Teatrului de Păpuşi Puck din Cluj-Napoca. Acesta va fi urmat de discuţii libere pe tema: „Adopţia – între responsabilitate, devotament, înţelegere şi deschidere”, participanţii la discuţii fiind părinţii adoptatori şi reprezentanţii Compartimentului Adopţii şi Post-Adopţii.
Totodată, vineri,16.11.2012, între orele 18.00-20.00, în incinta complexului comercial Iulius Mall, vor avea loc o serie de ateliere cu jocuri pentru copii (cântec şi ateliere de creaţie şi desen) – programul fiind susţinut de către o echipă de clovni din cadrul Organizaţiei ASTRU Cluj, tineri voluntari şi specialiştii Compartimentului Adopţii şi Post-Adopţii, precum şi o acţiune de promovare a adopţiei – distribuire de materiale informative cu privire la adopţie şi oferirea de informaţii concrete despre adopţie publicului interesat, acţiune realizată de către echipa Compartimentului Adopţii şi Post-Adopţii.
De asemenea, cu ocazia Zilei Drepturilor Copilului – 20 noiembrie, Serviciul de consiliere pentru părinţi şi copii din cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj, va organiza o campanie de informare – conştientizare a copiilor în ceea ce priveşte drepturile ce le revin, campanie organizată sub egida ”Îmi cunosc drepturile”. În acest an, campania de informare se adresează copiilor din cadrul şcolilor cu clase I-VIII din comuna Apahida, comuna Jucu, sat Gădălin şi comuna Bonţida. De asemenea, elevii clasei a IV-a de la Şcoala ”Ion Creangă” din Cluj-Napoca se vor întâlni cu specialiştii D.G.A.S.P.C., la sediul Bibliotecii Judeţene Cluj, Filiala Mănăştur “Traian Brad”.
În cadrul campaniei vor avea loc şi o serie de alte activităţi: întâlnire cu elevii, învăţătorii şi directorii şcolilor, distribuirea de materiale informative şi prezentarea articolelor din Convenţia ONU pe înţelesul copiilor, informarea copiilor cu privire la autorităţile competente în acordarea de servicii pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului (şcoală, medic, poliţie, biserică, primărie, D.G.A.S.P.C.). De asemenea, vor avea loc şi activităţi de relaxare şi divertisment destinate asistenţilor maternali, aceştia fiind invitaţi, vineri, 16 noiembrie 2012, ora 11.00, la film, la Cinema Mărăşti.
Evenimente vor avea loc şi la nivelul centrelor de plasament, unde specialiştii Serviciului Management de caz – protecţie specială copii în servicii de tip Rezidenţial, împreună cu echipele din fiecare centru, vor organiza o serie de activităţi dintre care amintim: dezbateri, concursuri, workshop-uri, concursuri, jocuri tematice, realizarea de colaje, picturi, expoziţii cu lucrările copiilor cu tematica Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor. De asemenea, copii vor putea viziona filme tematice şi vor putea participa la concursul de eseuri pe tema „Motivul meu de a crede într-o lume mai bună”.
Manifestările vor continua cu campanii de conştientizare a comunităţii locale din Cluj-Napoca în ceea ce priveşte drepturile copiilor cu nevoi speciale, problemele lor, serviciile de care pot beneficia. Astfel, echipele mobile vor împărţi pliante şi vor discuta despre copiii cu nevoi speciale, în şcoli, grădiniţe, spitale, biserici, parcuri.
Totodată, în data de 20.11.2012, între orele 09.00 şi 14.00, în oraşul Huedin (în Parcul Central din faţa primăriei), se va desfăşura campania stradală de informare “Descurajează cerşetoria”. Campania urmăreşte tragerea unui semnal de alarmă referitor la fenomenul cerşetoriei în rândul copiilor şi, totodată, încurajarea şi informarea membrilor comunităţii referitor la posibilităţile de implicare pe care le au pentru combaterea acestui fenomen. Campania de informare se adresează, în acelaşi timp, şi copiilor, aceştia fiind informaţi cu privire la posibilităţile pe care le au de a apela, în momentul în care au nevoie de ajutor (telefon 0264/983 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj şi telefon Primăria oraşului Huedin Serviciul Public de Asistenţă Socială – 0264/351 548). De asemenea, în cadrul campaniei din Huedin se vor aplica chestionare în rândul cetăţenilor, chestionare menite să ofere o imagine asupra percepţiei fenomenului cerşetoriei în comunitate.
Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată de aspectele referitoare la dezvoltarea copilului, care pleda pentru protecţia copilului împotriva exploatării şi a neglijenţei. Prin activitatea zilnică, DGASPC Cluj susţine permanent drepturile fundamentale ale copiilor: dreptul la viaţă, la un mediu familial protector, unde să fie protejaţi împotriva oricăror forme de abuz, violenţă sau neglijare şi unde să se bucure de sănătate, educaţie, joacă şi o copilărie fericită.
Adunarea Generală a ONU a recomandat (în 1954) ca toate ţările să sărbătorească o Zi Universală a Copiilor, care sa fie marcată ca Zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii din toată lumea şi ca Zi a promovării bunăstării copiilor lumii. Data de 20 noiembrie marchează ziua în care Adunarea Generală a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (în 1959) şi Convenţia Drepturilor Copiilor (în 1989).
Biroul de presă
14.11.2012