Manifestări-Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a celebrat în zilele de 2 şi 3 decembrie 2008  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, ocazie cu care s-au organizat o serie de manifestări artistice dedicate persoanele cu dizabilităţi. Activităţile au fost organizate de către DGASPC Cluj în parteneriat cu organizaţiile nonguvernamentale din domeniu şi, cu şi pentru persoanele cu dizabilităţi. La aceste manifestări au participat un număr de 10 organizaţii nonguvernamentale, 6 şcoli speciale şi 3 centre rezidenţiale din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Invitaţii speciali ai acestor evenimente artistice au fost elevii Şcolii de muzică “Augustin Bena”.
   Activităţile desfăşurate au constat în organizarea de spectacole artistice, sub denumirea «Să ne bucurăm împreună », spectacole muzicale, dans, poezii şi scenete de teatru precum şi expoziţii de fotografii, picturi şi produse artizanale realizate de către persoanele cu dizabilităţi. Manifestările au fost organizate  la Casa de Cultură a Studenţilor precum şi în două mari centre comerciale clujene. 
   În data de 2 decembrie 2008, la Iulius Mall Cluj s-au desfăşurat, începând cu ora 14.00, o expoziţie de fotografie, pictură şi produse artizanale realizate de persoanele cu dizabilităţi, expoziţie care îşi aşteaptă timp de trei zile vizitatorii. Participanţii au fost: Şcoala Specială Pentru Deficienţi de Auz Nr. 2, Asociaţia pentru Ajutorarea şi Protejarea Handicapaţilor Neuropsihici Cluj – Centrul De Zi Sfânta Maria, Liceul pentru Deficienţi de Vedere, Asociaţia Transilvania, Serviciul de Ajutor Maltez – Grădiniţa Malteză, Asociaţia Caritas, Fundaţia Speranţa Remenyseg, Liceul pentru Deficienţi de Auz, Asociaţia Autism Transilvania, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă, Luna de Jos.
    Între orele 17.00-19.00 s-a desfăşurat spectacolul artistic de muzică, dans, poezii şi scenete de teatru. Participanţii au fost: Şcoala Specială pentru Deficienţi de Auz Nr. 2, Asociaţia pentru Ajutorarea şi Protejarea Handicapaţilor Neuropsihici Cluj – Centrul de Zi Sfânta Maria, Liceul pentru Deficienţi de Vedere, Asociaţia Autism Transilvania, Fundaţia Estuar- Centrul Social Cluj, Liceul pentru Deficienţi de Auz, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Ionel Lădaru – persoană cu deficienţă de vedere
    În 3 decembrie 2008, s-au desfăşurat spectacole artistice de muzică, dans, poezii şi scenete de teatru şi expoziţie de fotografii, picturi si produse artizanale în două locaţii. Astfel între orele 13.30-16.30 s-a  desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor un spectacol artistic la care au participat: Asociaţia Autism Transilvania, Asociaţia Caritatea Umanitar Internaţională, Liceul Pentru Deficienţi de Vedere, Liceul pentru Deficienţi de Auz, Centrul de Recuperare Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla, Şcoala Specială Nr. 2 – Centrul de Materiale şi Documentare Pentru Educaţia Incluzivă, Şcoala Specială Transilvania, Şcoala de Arte şi Meserii Samus, Corul de Copii de la Şcoala de Muzică Augustin Bena, Asociaţia Nevăzătorilor din România Filiala Cluj, Complexul de Servicii Destinate Persoanelor Adulte Câmpia Turzii, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla. De asemenea,  între orele 18.00-20.00 la Polus Center Cluj a avut loc o expoziţie la care au participat Asociaţia Autism Transilvania, Serviciul de Ajutor Maltez – Grădiniţa Malteză, Fundaţia Estuar- Centrul Social Cluj, precum şi un spectacolul artistic la care au participat: Asociaţia Autism Transilvania, Liceul Pentru Deficienţi de Vedere, Şcoala Specială pentru Deficienţi de Auz Nr. 2, Fundaţia Estuar Centrul Social Cluj, Complexul de Servicii pentru Recuperarea Copiilor cu Handicap Neuropsihic Uşor şi Mediu Nr. 9, Ţăndărică, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla, Asociaţia de Nevăzători din România-Filiala Cluj, Recital Ionel Lădaru.
   Evenimentele organizate s-au bucurat de un public numeros format din vizitatorii celor două centre comerciale şi spectatorii care au venit la Casa de Cultură a Studenţilor. Cu toţii au fost atraşi de prestaţia persoanelor cu dizabilităţi care au urcat pe scenă, bucurându-se astfel de un adevărat spectacol.
    Prin intermediul acestor manifestări s-a dorit conştientizarea la nivelul societăţii a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi, de asemenea, promovarea unei imagini pozitive a acestora şi valorificarea într-o cât mai mare măsură a potenţialului pe care persoanele cu dizabilităţi îl reprezintă.

Biroul de Presă   

04.12.2008               

      

                

                                                                                                                                                                                                                                                                    
     

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW