Motivare sentinta favorabila Aeroport
Prin Sentinţa Civilă nr. 274/CA/26.10.2012, Tribunalul Neamţ a admis, în parte, anularea actului administrativ emis de Consiliul Judeţean Mureş prin Hotărârea nr. 107 din 18.08.2011 privind încredinţarea serviciului de interes economic general Regiei Autonome Aeroport “Transilvania” Târgu-Mureş.
Astfel, instanţa a admis în favoarea Sindicatului din cadrul Aeroportului Cluj-Napoca, acţiunea de anulare a hotărârii privind încredinţarea serviciului de interes economic general pentru Aeroportul Târgu-Mureş, considerând că prin această hotărâre s-a asigurat, în mod ilegal, finanţarea din banii publici ai judeţului Mureş a unor activităţi comerciale, contrar prevederilor legale naţionale şi comunitare, care prevăd că din banii publici se pot finanţa numai activităţile fundamentate şi necesare pentru prestarea serviciului de interes economic general.
“Am primit cu satisfacţie motivarea acestei sentinţe judecătoreşti prin care s-a făcut, cu adevărat, dreptate. În aceste condiţiit, precizăm faptul că, atât în contextul actual cât şi în perspectiva viitoarelor iniţiative şi politici de dezvoltare regională, judeţul Cluj şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca îşi menţin intenţia de a acţiona constructiv şi de a identifica noi modalităţi de colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi cu Aeroportul din Târgu Mureş. Pe de altă parte însă, ne reafirmăm intenţia fermă de a nu permite, nici pentru viitor, asemenea practici ilegale şi anticoncurenţiale care să prejudicieze Aeroportul din Cluj-Napoca şi, în final, contribuabilii clujeni” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
În concret, prin motivarea la Sentinţa Civilă a Tribunalului Neamţ se precizează:
“Sub pretextul achiziţionării de echipamente doar pentru deservirea aeronavelor scutite, se alocă fonduri publice pentru achiziţionarea echipamentelor de handling utilizate la deservirea tuturor mişcărilor de aeronave de pe Aeroportul Târgu Mureş, astfel că acesta beneficiază de un ajutor de stat nelegal, iar aeroporturile limitrofe, care deservesc aceeaşi regiune, precum Aeroportul Cluj şi Aeroportul Sibiu, şi care finanţează serviciile de handling şi achiziţiile de echipamente de handling din surse proprii şi care respectă legislaţia în vigoare, sunt nevoite să perceapă taxe şi tarife aeroportuare la un nivel mai ridicat pentru a-şi acoperi costurile legate de furnizarea serviciilor de handling”.
“După cum am arătat mai sus, în temeiul hotărârii atacate, R.A. Aeroportul Transilvania Târgu-Mureş beneficiază de avantaje economice acordate nelegal şi care sunt de natură să distorsioneze grav concurenţa în regiune, beneficiind de compensaţii din fonduri publice inclusiv pentru prestarea serviciilor de deservire la sol şi pentru achiziţionarea de echipamente necesare deservirii la sol, încălcând flagrant dispoziţiile O.U.G. nr. 61/ 2011 şi ale dreptului comunitar”.
Biroul de presă
13.03.2013