Noaptea Muzeelor la Consiliul Judetean, un real succes

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj au participat sâmbătă, 17 mai 2014, la Festivalul European Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul ”Octavian Goga” Ciucea precum şi Muzeul Apei „Leonida Truţa” au putut fi vizitate gratuit. Pe lângă expoziţiile înscrise în programul lunii mai, muzeele au pregătit şi o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.
      „Clujul a fost, în acest week-end, gazda unor evenimente de mare valoare care au suscitat interesul clujenilor şi i-au determinat să iasă din case. Noaptea Muzeelor a fost unul dintre acestea şi s-a bucurat de un real succes, zeci de mii de clujeni vizitând cu această ocazie aşezămintele muzeale aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean. Consider că asemenea acţiuni au un rol benefic în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului cultural şi răspund pe deplin obiectivului nostru de a facilita accesul la cultură şi cunoaştere locuitorilor acestui judeţ”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
       Astfel, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost vizitat de peste 15.000 de persoane, de toate vârstele. În cadrul evenimentului “O noapte la palat”, clujenii au putut vizita gratuit galeria naţională şi expoziţia Sigmar Polke, au avut ocazia să viziteze balconul Palatului Banffy şi totodată, într-o atmosferă vieneză, au dansat vals şi au degustat ştrudele. Principala atracţie a Muzeului de Artă a fost balconul Palatului Banffy, care şi-a deschis porţile publicului, porţi care vor rămâne deschise pe toată perioada verii. Balconul, recent restaurat, a intrat în istorie după ce a fost vizitat de împăraţii Francisc I şi Franz Josef. Pentru reconstituirea atmosferei de epocă a palatului, cu ocazia Nopţii Muzeelor, în sala de acces spre balcon, au fost expuse portrete nobiliare, inclusiv cel al împăratului Francisc I pictat de Barabas Miklos, portrete realizate în secolele XVII – XIX de Theodor Aman, Sava Henţia, Gyárfás Jenö, Franz Anton Bergmann, Johann Frankenberger şi alţii.
       Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca (Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” şi Secţia Pavilionară, str. Memorandumului nr. 21), a fost vizitat de nu mai puţin de 6.764 de persoane, din care 1.024 de persoane au vizitat Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”.
       Cu acest prilej, în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Sărbătorii Balmoşului Ardelenesc, eveniment organizat în colaborare cu Centrul NaÈ›ional de Informare şi Promovare Turistică Cluj şi mai multe asociaţii ale crescătorilor de animale din judeţul Cluj. Balmoşul de Jucu a făcut senzaţie printre cele câteva sute de clujeni care au înfruntat ploaia şi au urcat în dealul Hoia. Cunoscutul cântăreţ clujean de muzică populară Ovidiu Purdea-Someş a fost cel care, alături de doi localnici din comună, a preparat balmoşul de Jucu. Totodată vizitatorii Parcului etnografic au putut asista şi la un concert de muzică populară – Rapsodii de Primăvară, oferit de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii TradiÈ›ionale Cluj.
        La secţia pavilionară a Muzeului Etnografic, vizitatorii au putut  vizita expoziţia Rembrandt – Apogeul artei gravurii, preţul de intrare fiind unul foarte scăzut, de doar 2 lei, comparativ cu cel normal, de 20 de lei. În paralel, a avut loc şi o conferinţă intitulată “Florin Stoiciu în dialog cu Rembrandt”. Consecutiv, au fost proiectate două filme: o prezentare video semnată de acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu È™i un film care prezintă toate etapele tehnicii de gravură. Pornind de la opera gravată a artistului olandez Rembrandt van Rijn, graficianul bucureştean a interacţionat cu publicul pentru o înţelegere a gravurilor lui Rembrandt. Tehnicile folosite de Rembrandt în secolul 17 au fost dezbătute în faţa publicului de artistul Florin Stoiciu, pornind de la plăcile de gravură ale artistului bucureştean. De asemenea, a fost realizată şi o demonstraţie de gravură pe hârtie. După conferinţă, publicul a fost invitat la lansarea cărţii lui Florin Stoiciu, “Tehnici şi maniere în gravură”, apărută la editura Polirom. Ulterior, de la ora 18.00,  la Art Gallery, pe Bulevardul Eroilor, nr. 22, s-a desfăşurat vernisarea expoziţiei de gravură a lui Stoiciu, expoziţie care poate fi vizitată până în date de 27 mai, de luni până vineri, de la ora 10.00 la ora 18.00.
       De asemenea, terasa muzeului a oferit, în schimbul unei donaţii simbolice, un preparat culinar tradiţional. Cei 344,50 lei obţinuţi cu această ocazie au fost donaţi Căsuţei Perlino din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.
      Muzeul ”Octavian Goga” din Ciucea a fost vizitat de aproximativ 400 de persoane. Manifestările realizate în cadrul Nopţii Muzeelor s-au derulat sub titulatura “O noapte la Castel”, în cadrul căreia s-au desfăşurat mai multe evenimente realizate în colaborare cu elevi ai Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca: un program artistic de muzică clasică şi poezie, un spectacol de muzică populară şi vernisarea unei expoziţii cu lucrările realizate în cadrul taberelor de arte plastice organizate de către Şcoala de Arte la Ciucea între anii 2009-2010. De asemenea, au fost realizate vizite ale expoziţiilor permanente şi temporare ale Muzeului.  
       În ceea ce priveşte Muzeul Apei „Leonida Truţă” aflat în administrarea Companiei de Apă „Someş” S.A., la fel ca şi în anii precedenţi, acesta a fost vizitat de câteva sute de oameni. Marea majoritate au fost tinerii dornici să cunoască şi acest muzeu, prezenţi în număr mare fiind însă şi şi locuitorii comunei Floreşti. Pentru a veni în sprijinul celor care au dorit să viziteze Muzeul Apei, Compania de Apă “Someş” le-a pus la dispoziţie un microbuz care a fost solicitat din plin de către locuitorii municipiului Cluj-Napoca. Cele mai apreciate de către vizitatori au fost colecţia de capace de canalizare, pompa de apă construită la uzina fraţilor Schiel în anul 1934, dar şi colecţiile de conducte de alimentare cu apă din lemn de cireş utilizate în vremea romană şi cea de documente de la începuturile funcţionării Uzinelor de Apă şi Canalizare din Cluj.

Biroul de presă
19 mai 2014

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW