Noi ecografe ultraperformante în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, din fondurile alocate de Consiliul Judeţean Cluj şi de Ministerul Sănătăţii

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

Noi ecografe ultraperformante în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, din fondurile alocate de Consiliul Judeţean Cluj şi de Ministerul Sănătăţii

 

     Datorită naturii sale neinvazive şi a siguranţei pe care o oferă pacientului, ecografia a devenit principala metodă de screening şi de diagnostic în medicină. Investigaţiile ecografice permit vizualizarea în timp real a diferitelor structuri anatomice şi depistarea modificărilor structurale la nivelul acestora.
     Investigaţiile ecografice rapide şi sigure sunt mai accesibile ca oricând la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Zece ecografe performante au completat lista dotărilor de anul trecut. Trei dintre acestea funcţionează în Secţiile Clinice Endocrinologie, Nefrologie şi Obstetrică-Ginecologie I. Valoarea totală a celor trei echipamente se ridică la 350.000 lei, iar fondurile au fost alocate de către Ministerul Sănătăţii şi de către Consiliul Judeţean.
     Ecograful destinat examinărilor endocrinologice oferă posibilitatea realizării elastografiei (măsurarea densităţii unui ţesut) – considerată în prezent o examinare de rutină în ecografia tiroidiană şi mamară – crescând astfel precizia diagnostică a naturii benigne/ maligne a nodulilor tiroidieni.
     Echipamentul ecografic destinat Secţiei Clinice Nefrologie se utilizează în diagnosticul diferenţial al insuficienţei renale acute, insuficienţei renale cronice, nefropatiile obstructive, stenoza de arteră renală, pericardita uremică, dar şi pentru abord vascular.
     Ecograful care va funcţiona în Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie I va suplimenta ecografele existente în ambulatoriile de specialitate, pentru reducerea timpilor de aşteptare şi examinare şi, nu în ultimul rând, pentru calitatea diagnosticului. Ecografia completează examenul clinic, aducând informaţii suplimentare necesare diagnosticului, pentru o paletă largă de afecţiuni.
     Doar în anul 2018, prin programul de investţi publice al Consiliului Judeţean Cluj, forul administrativ judeţean a alocat peste 3 milioane de lei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Această sumă se adaugă consistentelor finanţări alocate celor cinci spitale subordonate direct Consiliului Judeţean (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Pneumoftizologie şi Spitalul de Boli Psihice Borşa) dar şi altor unităţi spitaliceşti subordonate direct Ministerului Sănătăţii.

 

Biroul de presă
12 februarie 2019

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW