Participare ceremonie decernare premiu Alzheimer

O delegaţie formată din doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea acestuia, a participat în cursul săptămânii trecute în Franţa, la Paris, la ceremonia de decernare de către Fundaţia Mederic Alzheimer a premiului I acordat în urma unei competiţii europene.
           Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a câştigat Premiul I în cadrul competiţiei europene cu tema:”Appel a Experience” – „A trăi cu şi împotriva bolii Alzheimer. Ameliorarea condiţiilor de viaţă a persoanelor atinse de maladia Alzheimer şi a familiilor acestora, la domiciliu sau în centre rezidenţiale”, competiţie organizată de către Fundaţia Mederic Alzheimer în colaborare cu Reţeaua Europeană pentru Incluziune Socială şi Acţiune (ELISAN). Prin acest concurs de proiecte cele două organizaţii iniţiatoare şi-au propus să contribuie la creşterea calităţii vieţii persoanelor bolnave de demenţă precum şi a rudelor acestora, atât acasă cât şi în instituţiile de profil.
          Cele două organisme partenere ale competiţiei – ELISAN şi Fundaţia Mederic Alzheimer au căutat să valorizeze iniţiative originale şi pertinente care au fost puse în practică, în materie de acompaniament al persoanelor cu boala Alzheimer care locuiesc la domiciliu sau în instituţii de specialitate. Organizaţiile mai sus amintite au urmărit să promoveze acele acţiuni referitoare la amenajarea spaţiului, intervenţia profesionistă, conştientizarea şi promovarea legăturilor sociale, contribuind astfel la oferirea sprijinului persoanelor care  îngrijesc bolnavii în cadrul familiei. 
          Conform preşedintelui Fundaţiei Mederic Alzheimer, sarcina membrilor juriului care a analizat aplicaţiile depuse a fost una extrem de dificilă deoarece toate proiectele prezentate au fost de foarte bună calitate. În urma acestei analize, la final a rezultat următorul clasament: 

          Marele premiu în valoare de 10.000 de EURO – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj – Grup de suport pentru aparţinătorii/asistenţii personali ai bolnavilor Alzheimer
         Proiectul se înscrie într-un context local marcat prin insuficienţa serviciilor de specialitate dedicate bolii Alzheimer, acest demers global permiţând numeroase realizări: crearea unui grup de suport pentru familii, consiliere individuală, campanie de informare a publicului larg (conferinţe de presă, spoturi radio/TV, etc.), muncă de cercetare efectuată  de experţi locali şi ateliere deschise chiar persoanelor bolnave (masaj terapeutic, terapie non-farmacologică). Această experienţă, unică în România,  a favorizat diagnosticarea precoce a bolii şi a subliniat necesitatea de a construi soluţii coerente. 

         Premiul II – 6000 de EURO – Institutul de Asistenţă şi Servicii – Treviso ( Italia)
         A fost constatată lipsa de răspunsuri adaptate ale ISRAA şi a fost iniţiată o reţea locală care a favorizat continuarea sprijinului acordat persoanelor bolnave. Aceasta acţiune a permis punerea la dispoziţie a unei linii telefonice dedicate discuţiilor pentru aparţinători şi publicul larg, precum şi a serviciilor unui centru de zi, sesiuni Home-based therapy, cinci cafenele Alzheimer, sesiuni de stimulare cognitivă. 

         Premiul III – 4000 EUR – Centru intercomunal de acţiune socială din Blaisois (Franţa)
          Proiectul se bazează pe existenţa unui centru de zi creat în anul 2007 de către CIAS din localitatea Blaisois a iniţiat un program complet de luare în gestiune a bolnavilor şi aparţinătorilor acestora. Iniţiativa implică abordarea terapeutică a pacienţilor prin acţiuni individuale şi colective pentru a ajuta persoanele care îi îngrijesc, existenţa unei săli de stimulare  şi  relaxare  „Snoezelen”,  proiect realizat în parteneriat cu autorităţile locale.
         „Considerăm ca fiind extrem de relevant faptul că, în urma unei competiţii europene de prestigiu la care au participat 31 de aplicanţi din 6 ţări cu tradiţie în ceea ce priveşte asistenţa socială în general şi tratarea acestei maladii în special, Premiul I a fost obţinut de Consiliul Judeţean Cluj prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Apreciem această reuşită ca fiind recunoaşterea şi consecinţa firească atât a eforturilor depuse în comun de reprezentanţii forului administrativ judeţean şi ai DGASPC, a profesionalismului de care au dat dovadă experţii din cadrul celor două instituţii cât şi a sprijinului financiar semnificativ şi constant de care instituţia responsabilă cu asistenţa socială a beneficiat din partea deliberativului judeţean. Obţinerea acestui premiu este cu atât mai importantă cu cât ea va facilita continuarea acţiunilor destinate sprijinirii persoanelor care suferă de boala Alzheimer şi familiilor acestora” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

 

Biroul de presă

 01.12.2009 

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW