Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a prezentat proiectele prioritare ale actualului mandat. Patru dintre proiectele nou-anunţate reprezintă premiere naţionale absolute

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a prezentat proiectele prioritare ale actualului mandat
Patru dintre proiectele nou-anunţate reprezintă premiere naţionale absolute

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a prezentat miercuri, 4 noiembrie 2020, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute online, o serie de proiecte prioritare ale actualului mandat la conducerea forului administrativ judeţean.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean: „Am prezentat clujenilor acum, la începutul unui nou drum, câteva dintre priorităţile actualului mandat. Alături de numeroasele proiecte aflate deja în derulare, am inţat şi o serie de proiecte extrem de ambţoase, multe dintre ele în premieră absolută pentru ţara noastră. Prin intermediul acestora urmărim satisfacerea unor nevoi reale ale comunităţii şi creşterea calităţii vieţii clujenilor.”

Primul dintre proiectele nou-anunţate, “Clujul Milion“, este unic în România şi vizează plantarea de către Consiliul Judeţean Cluj, în baza unui acord de parteneriat deja semnat cu U.S.A.M.V. Cluj, a nu mai puţin de 1.000.000 de arbori, în întreg judeţul Cluj, în zonele care au cea mai mare nevoie de împădurire. Costurile vor fi minimale, U.S.A.M.V. urmând a furniza gratuit materialul dendrologic.
Un alt proiect anunţat cu acest prilej, “Velo Cluj“, presupune realizarea într-o primă etapă, cu finanţare din bugetul multianual al Consiliului Judeţean, a 100 de km de piste de biciclete, pe trei trasee principale ce leagă Cluj-Napoca de unele dintre cele mai importante zone turistice ale judeţului, Cheile Turzii şi Muntele Băişorii.
Toate şcolile clujene, racordate la apă, canalizare şi internet“ reprezintă un alt proiect prioritar prin intermediul căruia Consiliul Judeţean urmăreşte racordarea integrală, în 2021, a tuturor unităţilor şcolare din judeţ, la aceste utilităţi indispensabile derulării unui învăţământ de calitate. În contextul în care toate şcolile şi grădiniţele din judeţ dispun deja de apă şi toaletă în clădire, se va urmări ca acest procent să fie atins, cu finanţare de la Consiliul Judeţean şi în ceea ce priveşte accesul la apa potabilă şi la internet de mare viteză.
Cel de-al patrulea proiect nou anunţat se referă la crearea în comuna Ciurila, satul Sălicea, a  “Centrului Sportiv Metropolitan Cluj“. Urmând a beneficia atât de finanţare de la Compania Naţională de Investţi cât şi din bugetul Consiliului, prin intermediul proiectului va fi construit, pe o suprafaţă de 7 ha pusă la dispozţe de Primăria Ciurila, un complex sportiv multifuncţional unic în România şi care va dispune de numeroase facilităţi.
Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a prezentat o serie de alte proiecte prioritare ale mandatului, aflate deja în derulare, indicând stadiul implementării acestora:

  1. SPITALUL PEDIATRIC MONOBLOC

După obţinerea, prin lege, a terenului de 16,9 ha, a fost semnat protocolul de predare-primire a acestuia iar proiectul a fost inclus în Lista de investţi strategice din domeniul medical şi în Planul Regional privind Serviciile de Sănătate. Au fost deja recepţionate studiile topografic şi cadastral, geotehnic şi dendrologic. Concursul de soluţii pentru proiectare va fi lansat în cursul lunii ianuarie 2021. Valoarea proiectului este de 120 de milioane de euro, banii urmând a fi solicitaţi prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

  1. DRUMURILE JUDEŢENE

Obiectivul forului administrativ judeţean este acela ca judeţul Cluj să beneficieze până la finele anului 2021 de 100% drumuri judeţene reabiliate cu covor asfaltic. În acest sens, anul viitor se va interveni cu covor asfaltic pe cei 225 de km care au mai rămas de realizat. Anterior, în perioada 2016-2020, Consiliul Judeţean a intervenit pe 934 de kilometri de drumuri judeţene, dintre care 585 de kilometri au beneficiat de lucrări de întreţinere, iar 349 de kilometri de lucrări de modernizare. Valoarea totală a investţilor în drumurile judeţene a fost de 121 de milioane de euro, bani provenţ atât din fonduri europene cât şi de la bugetul Consiliului Judeţean. De asemenea, forul administrativ judeţean are în vedere modernizarea a 10 noi drumuri judeţene, cu o lungime totală de 144 de kilometri, prin fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

  1. CENTRUL INTEGRAT DE TRANSPLANT

Cu o valoare de 90 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant ce urmează să fie edificat la Cluj va fi unic în România şi printre extrem de puţinele de acest fel din Europa. Pentru realizarea obiectivului, Consiliul Judeţean a desemnat deja câştigătorul concursului internaţional de soluţii pentru proiectare. De asemenea, miercuri, 4 noiembrie 2020, a avut loc prima rundă de negocieri pentru încheierea contractului de proiectare, urmând ca în anul 2021 să fie scoasă la licitaţie execuţia lucrărilor.
Durata de realizare a Centrului de Transplant multiorgan va fi de 3 ani.

  1. REVITALIZAREA PARCULUI HOIA

Cu o valoare estimată de cca. 59 de milioane de lei, proiectul de revitalizare a Parcului Hoia şi de extindere a acestuia de la 12 la 42 de ha a făcut paşi importanţi în ultima perioadă. După aprobarea PUZ-ului de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca sunt deja în curs de desfăşurare acţiuni de plantare de arbori pe pajiştea est, urmând ca în etapele ulterioare să fie amenajată o barieră vegetală către Tetarom şi să fie realizată infrastructura de drumuri, inclusiv alei, piste şi parc de biciclete, locuri de joacă şi de picnic etc. Totodată, vor fi amenajate un sat de vacanţă, un centru pentru vizitatori şi o clădire administrativă. Finalizarea proiectului tehnic şi scoaterea la licitaţie a execuţiei sunt preconizate pentru luna ianuarie 2021. Pentru acest proiect Consiliul Judeţean va solicita finanţare europeană prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.

  1. PARK & RIDE

În valoare de cca. 62 de milioane de lei, facilitatea ce va fi construită de Consiliul Judeţean în proximitatea Aeroportului va contribui la decongestionarea traficului în  municipiul Cluj-Napoca. Prin intermediul proiectului vor fi create 855 de locuri de parcare pentru autoturisme, o miniautogară pentru 8 autocare, staţii de încărcare electrică, dar şi o clădire administrativă în cadrul căreia Consiliul Judeţean intenţionează să ofere spaţii inclusiv pentru desfăşurarea activităţii serviciilor publice de permise şi înmatriculări auto şi chiar paşapoarte. Încheierea contractului de execuţie este preconizată pentru primăvara anului 2021, construcţia efectivă fiind estimată a dura 12 luni.

  1. TETAROM 5

Eforturile de impulsionare a dezvoltării Zonei Turda-Câmpia Turzii continuă prin edificarea celui de-al 5-lea parc industrial Tetarom. În prezent se află în derulare procedurile care vizează asigurarea infrastructurii de acces în parc prin realizarea conexiunilor la cele mai importante artere rutiere din zona: A3 şi DN 15. După ce a fost deja elaborat Planul Urbanistic Zonal, începerea execuţiei efective este prevăzută a avea loc anul viitor. Pentru derularea proiectului, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat un buget multianual în valoare de 48, 8 milioane de lei.

  1. CENTRU DE INOVARE, TESTARE ŞI PROMOVARE

În valoare de cca. 53 de milioane de euro, din care jumătate vor proveni din fonduri europene, deja aprobate, Centrul de Inovare, Testare şi Promovare este un alt proiect ambţos al Consiliului Judeţean care va fi destinat testării autovehiculelor autonome şi a tehnologiilor tip „Smart City”. Pentru proiect şi-au manifestat deja interesul şi susţinerea atât Universitatea Tehnică cât şi investitori importanţi din judeţ precum Bosch sau Porche.

  1. SMART TERRITORY – digitalizarea activităţii Consiliului Judeţean Cluj

În vederea debirocratizării administraţiei şi a digitalizării activităţii, Consiliul Judeţean derulează un proiect european, în valoare de 3 milioane de euro, care vizează informatizarea serviciilor oferite cetăţenilor. În prima etapă, va fi realizat un Atlas Teritorial unde toţi cei interesaţi vor putea să afle în mod interactiv toate informaţiile urbanistice corespunzătoare unei anumite parcele, respectiv toate restricţiile şi condţonalităţile de construire. De asemenea, va fi realizat un Ghişeu Unic Virtual, prin care se va digitaliza întregul proces de emitere a autorizaţiilor de construire, certificatelor de urbanism, avizelor etc. În cea de-a doua etapă, Consiliul Judeţean urmăreşte digitalizarea tuturor celorlalte servicii publice oferite, respectiv o interoperabilitate funcţională a datelor gestionate, care vor fi disponibile în format deschis, pentru a putea fi reutilizate de orice persoană interesată. Totodată, arhiva urbanistică a Consiliului Judeţean va fi digitalizată, sens în care scannerul necesar a fost deja achizţonat.

  1. INFRASTRUCTURA DE DEŞEURI

În ceea ce priveşte definitiva rezolvare a problemei deşeurilor şi deplina intrare în normalitate, după darea în folosinţă a celulei nr. 1 a CMID se află în curs de derulare o serie de proceduri care vizează optimizarea tehnologiilor de selectare şi depozitare a deşeurilor, pentru a creşte cât mai mult durata de utilizare a celulei numărul 1. În prezent se lucrează la Staţia de Tratare Mecano Biologică, perioada preconizată de finalizare fiind luna aprilie 2021.
În perioada următoare Consiliul Judeţean Cluj va optimiza Staţia de Tratare Mecano Biologică conform noilor tehnologii prin realizarea unei staţii de sortare, a unei staţii de tratare (TMB) cu biouscare şi digestie anaerobă. Investţile vor fi finanţate prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL DEZVOLTARE DURABILĂ 2021 – 2027.

 

 

 

 

Biroul de presă
4 noiembrie 2020

 

 

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW