Primire delegatie Ambasada Frantei
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu, a primit astăzi, 11 martie 2014, vizita unei delegaţii a Ambasadei Franţei în România, delegaţie formată din domnul Pascal Fesneau, Consul Onorific al Franţei la Cluj, domnul Benoit Gauthier, şeful Serviciului Economic al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi doamna Caroline Socie, ataşat tehnic în cadrul Serviciului de Cooperare al Ambasadei.
În cadrul vizitei, în vederea extinderii relaţiilor de cooperare bilaterală în multiple domenii, pentru atragerea de noi investitori francezi şi, respectiv, intensificarea cooperării economice şi a schimburilor comerciale, oaspeţilor francezi le-au fost prezentate potenţialul economic şi investiţional al judeţului Cluj precum şi principalele proiecte aflate în derulare la nivelul Consiliului Judeţean Cluj. În acest context, o atenţie aparte a fost acordată Parcurilor Industriale administrate de Consiliul Judeţean prin intermediul S.C. TETAROM S.A. şi facilităţilor pe care acestea le oferă potenţialilor investitori, proiectelor de modernizare şi extindere a Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj şi rolului benefic pe care le au în ceea ce priveşte încurajarea schimburilor economice bilaterale etc.
Printre oportunităţile de colaborare identificate în cadrul vizitei se află domeniul parcurilor industriale, fiind vizate nu doar cele deja finalizate sau aflate în curs de execuţie ci şi cele a căror înfiinţare se doreşte în zonele Huedin şi Câmpia Turzii. Totodată, având în vedere avansul semnificativ pe care Franţa îl deţine în domeniu, reprezentanţii statului francez s-au oferit să împărtăşească părţii române din experienţa pe care o deţin în ceea ce priveşte domeniul clusterelor, al polilor de competitivitate şi în domeniul cercetării-inovării, sens în care vizita oficială va include şi o serie de componente referitoare la Clusterele Cluj IT şi AgroFoodInd în cadrul cărora Consiliul Judeţean Cluj are o participare semnificativă. În domeniul medical au fost apreciate drept posibile proiecte de colaborarea atât în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie a spitalelor clujene cât şi acordarea de consultanţă de către partea franceză în ceea ce priveşte managementul unităţilor spitaliceşti. Un alt domeniu extrem de important şi în care posibilităţile de cooperare sunt multiple e cel agricol şi ago-alimentar, în care economia franceză dispune de o expertiză solidă, fiind astfel evocată posibilitatea colaborării între asociaţiile crescătorilor de animale, în domeniul agriculturii ecologice şi al produselor bio, al industriei procesatoare, valorificării fructelor de pădure etc. Totodată, în contextul noii perioade de programare 2014 – 2020 în domeniul fondurilor europene, s-a convenit asupra necesităţii identificării acelor domenii şi linii de finanţare care să permită derularea în comun a unor proiecte cu finanţare nerambursabilă. Nu în ultimul rând, a fost agreată ideea colaborării în domeniul energiilor regenerabile, în sectorul turistic, al asistenţei sociale dar şi în ceea ce priveşte colaborarea descentralizată a cât mai multor autorităţi locale din judeţul Cluj cu colectivităţi omoloage din Franţa.
“Întâlnirea de astăzi a reprezentat o nouă oportunitate pentru a pleda cauza judeţului Cluj în relaţia cu investitorii francezi. Am profitat de acest prilej pentru a prezenta delegaţiei franceze numeroasele atuuri ale Clujului în ceea ce priveşte facilităţile oferite în cadrul parcurilor industriale, mediul investiţional extrem de favorabil, forţa umană înalt calificată formată în cadrul universităţilor clujene şi care, într-o foarte mare măsură, este vorbitoare de limbi străine şi împărtăşeşte valorile occidentale legate de muncă şi lista ar putea continua. De altfel, consolidarea prezenţei investitorilor francezi la Cluj este cu atât mai de dorit dacă avem în vedere posibilitatea transferului tehnologic din acest puternic stat european cât şi din perspectiva seriozităţii şi a statorniciei investitorilor francezi din judeţ şi din întreaga ţară”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu.
În ceea ce priveşte cooperarea directă cu administraţia franceză, Consiliul Judeţean Cluj colaborează cu Consiliul General al Departamentului Allier din Franţa, departament cu care Judeţul Cluj a încheiat un protocol de înfrăţire în anul 2002.
În momentul de faţă, în judeţul Cluj trăiesc cca. 1000 de cetăţeni francezi dintre care aproximativ 800 sunt studenţi care urmează cursurile universităţilor clujene. În ceea ce priveşte prezenţa firmelor franceze în judeţul Cluj, sunt prezente atât mari companii franceze care însumează cca. 3000 de angajaţi cât şi o serie de întreprinderi mici şi mijlocii care activează în special în domeniul serviciilor şi IT.
Biroul de presă
11.03.2014