Proiectul de investţi de €355 M. al Companiei de Apă „Someş” a fost aprobat de CE
CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ
Informare de presă
Proiectul de investţi de 355 de milioane de euro al Companiei de Apă „Someş” a fost aprobat oficial de Comisia Europeană
Consiliul Judeţean Cluj şi Compania de Apă „Someş” S.A. au primit de la Comisia Europeană confirmarea oficială a aprobării finanţării nerambursabile a celei mai mari investţi edilitare implementate până în acest moment în judeţul Cluj. În valoare totală de 355,6 milioane de euro, “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020” a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare şi va fi derulat până la finele anului 2023 de către operatorul regional de apă la care Consiliul Judeţean Cluj este acţionar majoritar.
Astfel, Comisia Europeană a emis Decizia de punere în aplicare a Comisiei de aprobare a contribuţiei financiare la proiectul major, respectiv a sumei de 324.457.570 euro, cuantum ce reprezintă costul eligibil total al proiectului major de investţi. Din valoarea eligibilă a proiectului, 77,18% reprezintă contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, 13% este contribuţia de la Bugetul de Stat şi 2% este contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului. În ceea ce priveşte valoarea neeligibilă, în procent de 7,82%, aceasta va fi acoperită de Compania de Apa Someş prin contractarea unui credit bancar.
În prezent, echipa de implementare a proiectului lucrează intens la finalizarea documentaţiilor tehnice aferente celor 26 de contracte de lucrări. Această activitate este destul de avansată, o parte dintre contracte fiind deja licitate şi aşteptându-se doar evaluarea ofertelor şi semnarea contractelor cu firmele câştigătoare. De asemenea, în paralel se lucrează la obţinerea autorizaţiilor de construire pentru derularea lucrărilor de execuţie propriu-zisă.
Reamintim faptul că proiectul vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată din 174 de localităţi din judeţele Cluj şi Sălaj prin extinderea şi dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condţi de siguranţă şi protecţie a sănătăţii în localităţi care au peste 50 de locuitori şi asigurarea colectării şi epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 persoane. În acest fel, peste 240.000 de locuitori din cele două judeţe vor beneficia de apă potabilă, respectiv 72.000 de locuitori vor fi racordaţi la o reţea centralizată de canalizare. Proiectul este astfel gândit încât să asigure preluarea în sistem centralizat a sistemelor locale de apă realizate din investţi publice ale primăriilor, dar şi posibilitatea conectării ulterioare a cât mai multor localităţi rurale la acest sistem centralizat, evitându-se, astfel, vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbărilor climatice.
Modernizarea şi extinderea infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea socio-economică a judeţului Cluj, prin ridicarea standardului de viaţă din această zonă şi prin creşterea gradului de atractivitate pentru investitori şi nu numai. Astfel, urmare a implementării proiectului, procentul de locuitori racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei potabile va ajunge la cca. 99,14% iar cel de racordare la canalizare va ajunge la peste 97,5%, net superioare mediei naţionale.
Biroul de presă
5 septembrie 2019