Reactie ref. declaratii consilier judetean A. Coroian
Reacţia Consiliului Judeţean Cluj referitoare la declaraţiile consilierului judeţean Alexandru Coroian privind deplasările în străinătate ale conducerii forului administrativ judeţean
Ca urmare a declaraţiilor halucinante, profund tendenţioase şi de rea credinţă ale domnului consilier judeţean Alexandru Coroian privind deplasările în străinătate, în interes de serviciu, ale preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, domnul Ioan Oleleu, formulează următoarele precizări:
Toate deplasările în străinătate ale preşedintelui Consiliului Judeţean au reprezentat viziteoficiale, strict în interes de serviciu şi care au avut la bază invitaţia oficială a autorităţilor publice şi, respectiv, agenţilor economici din ţările vizitate.
Nici măcar o astfel de vizită nu a presupus un scop privat ci exclusiv raţiuni legate de interesul general al judeţului Cluj şi al locuitorilor săi. Scopul acestor întâlniri oficiale a fost unul extrem de ambiţios şi nobil în acelaşi timp – de a atrage noi investiţii, contribuind astfel la dezvoltarea economico-socială a judeţului Cluj şi, mai ales, la crearea a mii şi mii de locuri de muncă atât de necesare pentru clujeni. Îmbucurător pentru noi dar, mai ales pentru clujeni, este faptul că aceste delegaţii oficiale nu au întârziat să îşi arate rezultatele exclusiv pozitive concretizate în investiţii de zeci de milioane, mii de locuri de muncă dar şi o nouă atitudine de deschidere şi disponibilitate la colaborare a investitorilor străini şi a autorităţilor publice din regiunile care au făcut obiectul deplasărilor.
În plus, relaţia noastră cu partenerii străini, europeni şi nu numai, nu s-a rezumat numai la această componentă, a delegaţiilor în străinătate, ci a vizat şi cealaltă abordare, a primirii oficiale şi a încurajării de a veni la Cluj pentru cât mai mulţi diplomaţi, reprezentanţi oficiali şi investitori străini, în acelaşi scop precis – atragerea a cât mai multe investiţii şi crearea cât mai multor locuri de muncă pentru clujeni.
Ne vine foarte greu să înţelegem cum, în loc să aibă puterea şi demnitatea de a recunoaşte aceste reuşite 100%, pentru că toate deplasările au avut o finalitate concretă şi pozitivă pentru judeţul nostru, PDL-ul nu este capabil decât să exprime această reacţie viscerală, de invidie oarbă şi distructivă. Răspunsul este unul extrem de simplu: NEPUTINŢA DE A FACE MAI MULT!
De altfel, toate aceste deplasări oficiale în străinătate şi vizite oficiale ale unor delegaţii străine la Cluj nu sunt altceva decât expresia firească a unei descătuşări, o urmare firească a schimbării de conducere de la Consiliul Judeţean de la jumătatea acestui an. Mai exact, după ce domnul Păunel Tişe a tratat cu dispreţ şi dezinteres total orice partener extern, refuzând constant orice iniţiativă de colaborare, propunere de parteneriat sau vizită ş.a.m.d dar şi orice potenţial investitor – cea mai bună dovadă în acest sens fiind chiar analiza bombasticelor sale comunicate de presă postate pe site-ul instituţiei şi care, nici măcar ele, nu pot nega această realitate evidentă – atitudinea de deschidere a noii echipe de conducere a Consiliului Judeţean manifestată faţă de partenerii externi şi, mai ales, faţă de investitori (care, brusc, au aflat că nu mai trebuie să frecventeze un anumit notar …….recomandat sau să plătească cine ştie ce comisioane…..) i-a făcut pe aceştia ca, după patru ani de dezastruoasă guvernare locală portocalie să ia în calcul Clujul drept potenţială destinaţie de investiţii sau potenţial partener extern.
Ce anume i-a făcut pe domnii de la PDL să acţioneze în acest fel sau, mai exact, să nu acţioneze în niciun fel, s-a demonstrat deja: faptul că erau prea ocupaţi să trateze altfel potenţialii investitorii, tratament pe care instanţele de judecată l-au catalogat deja ca fiind încadrat în categoria faptelor de corupţie. În plus, în contextul în care, pentru a nu fi deranjat din starea sa de sublimă contemplaţie, domnul Tişe a impus încă de la început ca regulă faptul că va semna actele oficiale ale instituţiei cel mult o dată pe săptămână (cu excepţia perioadelor de campanie electorală, indiferent de care, când actele urgente şi vitale pentru interesele judeţului puteau suporta o amânare chiar şi de două-trei săptămâni) nu vedem cum ar fi putut domnia sa, la rândul lui, să gestioneze problema unor potenţiale investiţii străine care presupun, după cum mulţi ştiu, eforturi imense, perseverenţă, implicare totală. Nu mai vorbim aici de perioada de după arestarea prim-adjunctului domniei sale, Radu Bica, cel a cărui pasiune pentru ….. licitaţii a primit deja tratamentul potrivit din partea justiţiei române – puşcăria – perioadă de 8 luni în care numitul Tişe a primit absolut de pomană leafa plătită din banii contribuabililor întrucât, în mod absolut ilegal şi fără niciun temei, a delegat toate atribuţiile unor persoane care nu aveau dreptul de a le exercita.
Concluzionând, în mod surprinzător, domnul Coroian ar putea avea parţial dreptate: aceste patru deplasări pot părea multe dacă le compari cu lipsa totală de interes şi activitate a vechii conduceri de pe parcursul a patru ani. Şi, ca o consecinţă mai mult decât logică, multe asemenea contacte oficiale care au presupus deplasări externe nu au fost decât reluarea legăturilor după o perioada de patru ani în care interesul Consiliului Judeţean Cluj pentru investiţii şi relaţii externe a fost aproape de zero.
Nu în ultimul rând, o întrebare se impune pentru onorabilul domn Coroian, membru al comisiei de INVESTIŢII din cadrul deliberativului judeţean: cu ce realizări în acest domeniu veniţi dumneavoastră în faţa clujenilor? Şi nu doar în acest domeniu, ci în general, la conducerea Consiliului Judeţean (cu precizarea că cititul ziarelor nu poate fi luat în considerare ca un răspuns valid şi care să vă justifice leafa)? Şi, tot în acest context, cam cum crede domnul Coroian, ca membru al comisiei de resort, că se atrag investiţiile străine? Prin intermediul reţelelor de socializare, prin telefon, aprinzând focuri pe dealuri prin care să transmitem mesajul dorit? Daca domnia sa crede ca aşa trebuie procedat, am putea încerca, mai greu va fi însă cu cele mai mari puteri economice care provin din Asia sau America……
Obiectivul principal al mandatului actualei conduceri a Consiliului Judeţean Cluj îl reprezintă dezvoltarea accelerată a întregului judeţ, cu eliminarea decalajelor semnificative între diferitele zone ale acestuia, lăsate ca moştenire de guvernarea locală pedelistă. De aceea, consider că, la nivelul judeţului, în mod imperios trebuie create noi locuri de muncă, doar în acest fel putându-se genera stabilitate şi linişte în comunitate, comunitate în slujba căreia se află Consiliul Judeţean Cluj. Acesta este motivul pentru care, în vederea impulsionării dezvoltării economice a judeţului, trebuie să identificăm noi oportunităţi de afaceri şi avem nevoie de investitori străini pe care să îi atragem în judeţul nostru.
În concluzie, lăsăm clujenii să analizeze utilitatea acestor deplasări externe şi a primirilor de oficialităţi externe pe care le-am găzduit la sediul Consiliului Judeţean, cu menţiunea că, în final, ceea ce contează sunt cifrele obiective şi faptele concrete: cifra investitorilor străini atraşi, mărimea acestor investiţii, numărul de locuri de muncă nou create etc. În ceea ce ne priveşte însă, vom continua să ne exercităm mandatul încredinţat de cetăţeni aşa cum trebuie şi cum realitatea a demonstrat că e bine şi nu după cum apreciază domnul Coroian în elucubraţiile sale de politician obscur aflat în campanie electorală.
Totodată, considerăm că, în loc să facă declaraţii fără temei, domnul consilier judeţean Alexandru Coroian ar trebui ca măcar acum să încerce să lucreze în folosul comunităţii şi al cetăţeanului şi să încurajeze proiectele care contribuie la dezvoltarea echilibrată şi armonioasă a întregului judeţ.
Ioan Oleleu
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj