Schimb experienta romano-francez salvamont-salvaspeo

 În perioada 1-7 aprilie 2013 o delegaţie a Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj (SPJSSCj) din care au făcut parte Frăţilă Gheorghe, şeful serviciului, şi Popescu Petre, medic de urgenţă voluntar, s-a deplasat în Franţa, în regiunea Vercors,  pentru a participa la un schimb de experienţă cu serviciul omolog francez. Totodată, în încercarea de punere în valoare a uriaşului potenţial natural şi în special a celui de practicare a sporturilor montane de iarnă, din dorinţa de a prelua din bogata experienţă a părţii franceze, din delegaţie au făcut parte şi trei reprezentanţi ai primăriei Săcuieu.
    Pe parcursul celor şapte zile ale deplasării, membrii delegaţiei clujene au participat la diferite întâlniri şi activităţi, reuşind să-şi îndeplinească obiectivele stabilite iniţial. Astfel, în cadrul vizitei a avut loc o întâlnire cu speologii din Vercors, regiunea cu cea mai intensă activitate speologică din lume şi cu o extrem de îndelungată tradiţie în acest domeniu. În acest context, au fost luate în discuţie o serie de aspecte concrete relevante în demersul de semnare a unui viitor acord de parteneriat între SPJSSCj şi Speleo Secours Isere, acord în urma căruia salvamontiştii clujeni şi cei francezi vor realiza în comun o serie de activităţi şi de schimburi anuale de experienţă.

Totodată, pentru a prelua din bunele practici în domeniu ale părţii franceze, în cadrul întâlnirilor au fost purtate o serie de discuţii extrem de aplicate referitoare la modalităţile în care medicii din Franţa au fost integraţi în sistemul de salvare montan şi speologic, fiind abordate, totodată, unele aspecte legate de modalităţile concrete de cooperare la nivel medical, de formare în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor şi de dezvoltare continuă a sistemului. De asemenea, tot cu acest prilej au fost efectuate, într-o peşteră din regiunea Vercors, demonstraţii practice şi teste cu aparatura de comunicaţie fără fir, au fost stabilite condiţiile de testare similară a aparaturii într-o peşteră din judeţul Cluj, fiind analizate şi condiţiile de achiziţionare de către partea română a sistemului şi de pregătire a personalului care îl va deservi. Ceea ce trebuie precizat în acest context e faptul că, până la momentul de faţă, în România nu există un astfel de sistem de comunicaţie fără fir, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj urmând a fi primul care va avea în dotare şi va folosi un astfel de sistem modern de comunicaţie.

De asemenea, din dorinţa de a beneficia de experienţa părţii franceze în ceea ce priveşte promovarea turistică a zonelor montane şi, respectiv, dezvoltarea domeniilor schiabile, membrii delegaţiei s-au întâlnit şi cu primarul din localitatea Lans en Vercors. În cadrul acestor discuţii s-a convenit iniţierea unor schimburi de experienţă cu comuna clujeană Săcuieu, schimburi care să vizeze dezvoltarea turistică a acestui areal montan, fiind abordate inclusiv o serie de aspecte referitoare la posibilitatea colaborării în vederea dezvoltării turistice a întregii zone a masivului Vlădeasa. Tot cu acest prilej, salvatorii montani din Cluj au vizitat centrul de intervenţie Salvamont din Alpe d Huez, observând şi analizând la faţa locului, în plină desfăşurare, sistemul de organizare a permanenţei şi a intervenţiilor. În cadrul acestor întâlniri au fost trecute în revistă posibilităţile de cooperare, de promovare a speologiei prin susţinerea de cursuri interactive în şcolile din Franţa şi, totodată, s-au purtat discuţii referitoare la modalitatea de organizare şi participare la cursuri, metodele de predare, planurile de lecţie etc.

  „Prin intermediul acestei deplasări s-a realizat un prim pas, extrem de important, în realizarea unui mecanism concret de colaborare cu partea franceză, urmând ca în viitor Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj să beneficieze de expertiza, tehnicile şi procedurile franceze, unele dintre cele mai perfecţionate la nivel mondial. De altfel, consider acest schimb de experienţă precum şi cele care vor urma mai mult decât necesare şi utile întrucât ele creează condiţiile şi premisele necesare în vederea practicării  de către clujeni şi turiştii care ne vizitează judeţul, în deplină siguranţă, a sporturilor de iarnă şi a speologiei” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.

Biroul de presă
09.04.2013

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW