Sinteza conferinta 14.06.2011

 Preşedintele Consiliului judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, a susţinut astăzi, 14.06.2011, o conferinţă de presă în care a prezentat următoarele probleme:
Produs de Cluj; În perioada 10-12 iunie 2011 a avut loc, în parcarea hipermarket-ului Cora, prima ediţie a Târgului “Produs de Cluj”. Organizat de Consiliului Judeţean Cluj, evenimentul a reunit 124 de expozanţi din judeţ, meşteşugari şi producători, dar şi firme clujene de renume. “Scopul acestui târg constă în promovarea produselor locale, a culturii, tradiţiilor şi valorilor locale, promovarea meşteşugurilor tradiţionale, încurajarea consumului de produse fabricate la Cluj, întărirea brandurilor clujene, susţinerea producţiei locale, dar şi crearea şi menţinerea locurilor de muncă pentru clujeni”, consideră preşedintele Consiliului Judeţean, d-nul Alin Tişe.
       În cadrul târgului au fost amenajate 60 de standuri, care au găzduit un număr de 124 de participanţi, fiind vândute peste 25 de tone de legume, peste 7 tone de lactate şi brânzeturi, fiind preparate peste 1.000 de porţii de gulaş şi 1.500 de porţii de balmoş.  Printre produsele solicitate s-au regăsit uleiul de nuci presat la rece, mierea şi produsele apicole provenite de la producători locali. În cadrul evenimentului au fost organizate spectacole de păpuşi, pentru cei mici, susţinute de Teatrul de Păpuşi “Puck”, dar şi recitaluri de folclor autentic în care au evoluat un număr de 24 de ansambluri folclorice şi 30 de interpreţi de muzică populară. Vizitatorii au avut posibilitatea de a participa la o tombolă cu premii oferite de expozanţi, constând în 30 de coşuri cu produse tradiţionale.
       “Următoarele ediţii se vor desfăşura în celelalte oraşe din judeţ, dar vom avea un astfel de eveniment organizat şi în Bistriţa. În perspectivă avem în vedere diversificarea locaţiilor în care se vor desfăşura aceste târguri, în încercarea de a face mai bine cunoscute produsele noastre, şi a încuraja consumul acestora”, consideră preşedintele forului judeţean, d-nul Alin Tişe.
Acces la cultură, acces la învăţământ; Preşedintele CJ a prezentat stadiul unui proiect susţinut şi derulat de către administraţia judeţeană, sub genericul “Accesul la cultură al elevilor din mediul rural”. “Prin acest proiect dorim ca elevii care provin din satele judeţului să se familiarizeze cu oferta instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean. Sunt mulţi care nu au văzut până acum un muzeu sau un spectacol. Este o încercare de a diminua decalajul care există între elevii din rural şi cei din urban. În perspectivă, vom încerca să atragem în aceste acţiuni şi elevi care provin din celelalte oraşe ale judeţului”, consideră d-nul Alin Tişe.
      În cadrul programului, în cursul acestui an, 1095 de elevi, provenind din localităţile Tureni, Bonţida, Jucu, Iclod, Călăţele, Câţcău, Chiuieşti, Căşeiu, Cuzdrioara, Bobâlna, Vad, Panticeu, Recea-Cristur, Căianu, Mica/sat Nireş, Corneşti, Aluniş, Mintiu Gherlii, Unguraş, Baciu, Geaca, Taga, Buza, Sânmartin-Cutca, Pălatca, Aghireşu, Mociu, Sânpaul, Gârbău, Apahida, Jichişu de Jos, Valea Drăganului, Poieni, Cămăraşu, Aghireşu, Chinteni, Ciucea, Negreni, Mărgău, Răchiţele, Frata, Suatu, Ciurila, Floreşti, Râşca, au avut acces gratuit la Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic, Muzeul Satului, Teatrul de Păpuşi “Puck” şi Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”.

                     Instituţia vizitată                                                               Nr de copii
Muzeul de Artă                                                              (cls 5-8)           204
Muzeul Etnografic (secţia pavilionară)                               (cls 5-8)          650
Muzeul Etnografic  (Muzeul Satului Hoia)                          (cls 5-8)          361
Teatru de Păpuşi „Puck”                                                  (cls 1-4)          389
Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”                               (cls 1-4)          166

      Preşedintele Consiliului Judeţean a prezentat şi proiectul “Primul ghiozdan”, care are în vedere asigurarea unui ghiozdan gratuit pentru toţi copiii care vor începe clasa întâi în toamna acestui an. “Avem banii necesari prevăzuţi în buget şi vom încerca în acest fel să venim în sprijinul părinţilor şi copiilor pentru a pregăti începerea parcursului şcolar”, consideră preşedintele CJ, d-nul Alin Tişe. Beneficiarii acestui proiect vor fi toţi cei 4.960 de copii înscrişi în întreg judeţul pentru începerea clasei I-îi, dintre care 3.145 se regăsesc în şcolile din mediul urban şi 1.812 în cele din mediul rural.
       În final d-nul Alin Tişe a prezentat stadiul lucrărilor la viitoarea arenă sportivă a judeţului. În acest sens a anunţat rezolvarea problemelor privind livrarea scaunelor pentru viitoarea arenă, primele 400 fiind primite în acest moment, urmând ca livrările să continue zilele următoare. Totodată a prezentat şi propunerea făcută clubului Oţelul Galaţi de a disputa meciurile din Champions League pe viitoarea arenă, dar şi proiectul privind amenajarea unor loje care vor fi închiriate sau concesionate pe termen lung.

Biroul de presă
14.06.2011

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW