Sprijinire continuare activitate salvare montana in Vladeasa

Din iniţiativa Preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, trei imobile realizate în cadrul proiectului “Construcţii centre de salvare în masivul Bihor Vlădeasa, Serviciul public Salvamont Margău – localităţile Beliş, Doda Pilii, Săcuieu”  urmează a fi preluate în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj. Proiectul de hotărâre iniţiat în acest sens de preşedintele Consiliului Judeţean urmează a fi supus aprobării plenului deliberativului judeţean în şedinţa ordinară a acestei autorităţi care va avea loc vineri, 27 mai 2011.
      Preşedintele Consiliului Judeţean a iniţiat acest demers în vederea creării condiţiilor optime de desfăşurarea a activităţii de salvare montană la nivelul întregului judeţ şi în special pentru a permite continuarea derulării activităţilor de salvare montană în Masivul Vlădeasa. Reamintim în acest context faptul că dreptul de folosinţă al celor trei clădiri realizate în urma finanţării acordate în acest sens de Guvernul României a aparţinut iniţial Serviciului Public Local Salvamont Mărgău, unitate de utilitate publică înfiinţată în subordinea Consiliului Local al Comunei Mărgău şi care îndeplinea activităţi de salvare în zona turistică Masivul Vlădeasa, zona Beliş, cascada Răchiţele, Ic Ponor. Pentru realizarea acestui proiect, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 113/2009 s-a aprobat asocierea Judeţului Cluj cu Comuna Mărgău, concretizată printr-un contract încheiat în acest sens.
      În cursul anului 2010 Consiliul Local al Comunei Mărgău, administratorul  construcţiilor realizate în cadrul proiectului, a hotărât desfiinţarea Serviciul Public Local Salvamont Mărgău şi încetarea exercitării activităţilor acestuia de salvare montană. Acesta este contextul în care, în vederea continuării activităţilor de salvare montană în zonă, se impune retragerea dreptului de administrare al Consiliului Local al Comunei Mărgău asupra  acestor trei imobile şi trecerea lor în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea RAADPP Cluj, regie care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.
     „Considerăm că soluţia transmiterii celor trei imobile în administrarea RAADPP este singura în măsură să permită continuarea activităţii de salvare montană în condiţii optime în Masivul Vlădeasa. În contextul demersurilor pe care le facem şi a proiectelor iniţiate în vederea dezvoltării şi promovării turismului în judeţul Cluj este extrem de important ca atât sporturile montane cât şi drumeţiile sau alte activităţi recreativ–sportive să se deruleze în condiţii de maximă siguranţă pentru turişti” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
       În urma desfiinţării Serviciul Public Salvamont Margău, pentru ca această zonă a munţilor Apuseni să beneficieze în continuare de aportul serviciilor de salvare montană, a fost constituită Asociaţia Salvamont-Salvaspeo Vlădeasa Cluj, formată din 13 salvatori montani. Ea funcţionează în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu primăriile comunelor Mărgău, Săcuieu, Beliş şi Poieni. De asemenea, se fac demersuri pentru cooptarea în această asociere şi a comunei Călăţele. Noua asociaţie de utilitate publică va funcţiona în cele trei clădiri preluate de Consiliul Judeţean Cluj. Pentru buna funcţionare a acestei asociaţii, Guvernul României a aprobat suma de 235.000 lei pentru dotarea cu o utilitară, un snow-mobil, tărgi, truse medicale individuale, etc. De asemenea, Consiliul Judeţean Cluj a alocat anul acesta în bugetul judeţului suma de 40.000 lei pentru dotări.
 
Biroul de presă
25.05.2011

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW