Ziua Impotriva Traficului de Persoane
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj va lua parte, în zilele de 17 şi 18 octombrie, la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane în anul 2012 (18 octombrie).
Astfel, miercuri, 17 octombrie 2012, între orele 09.00 şi 13.00, la sediul Centrului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Cluj (Piaţa Unirii, nr.1) va avea loc o masă rotundă cu tema „Traficul de persoane, prevenire, combatere, protecţia victimelor la nivel judeţului Cluj”. Evenimentul are rolul de a analiza şi dezbate situaţia actuală în ceea ce priveşte amploarealuată de traficul de persoane, măsurilor de prevenire a fenomenului şi capacitatea de asistare a victimelor traficului de persoane la nivelul judeţului Cluj.
Totodată, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj-Napoca, împreună cu Centrul Raţiu pentru Democraţie şi Raţiu Family Charitable Foundation vor organiza în data de 18 octombrie 2012, la ora 13.30, în Piaţa Unirii din Cluj – Napoca, un eveniment public, în cadrul mişcării internaţionale împotriva traficului de persoane. Desfăşurată sub sloganul „Ia-ţi 4 minute să începi lupta împotriva traficului de persoane!”, acţiunea din acest an va fi organizată conform următorului scenariu: organizatorii vor purta haine albe şi, în timpul celor 4 minute de protest paşnic, vor afişa pancarte cu drepturi ale omului încălcate prin traficul de persoane, în timp ce participanţii la acţiune, în haine negre, vor afişa drepturi şi alegeri garantate fiecărei fiinţe umane. Acţiuni similare se vor defăşura în mai multe locaţii, la nivel internaţional.
Evenimentele din aceste două zile fac parte dintr-o campanie locală derulată de Centrul Raţiu pentru Democraţie în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Cluj-Napoca, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, World Vision România, Biroul Zonal Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Clubul Soroptimist Internaţional Cluj-Napoca, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Direcţia de Asistenţă Socială È™i Medicală, Serviciul ProtecÈ›ia Copilului, Familiei È™i Dezvoltare Comunitară.
Reamintim în acest context faptul că, începând cu anul 2007, data de 18 Octombrie a fost desemnată de către Comisia Europeană drept Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Traficul de persoane este o problemă socială globală de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului şi de încălcare a demnităţii victimelor concretizându-se sub forma exploatării sexuale, exploatării prin muncă, cerşetorie, exploatare pentru comiterea de infracţiuni şi pentru prelevarea de organe. În ceea ce priveşte ţara noastră, deşi s-au depus eforturi considerabile pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane, aşa cum reiese din rapoartele de ţară, România continuă să fie ţară sursă, de tranzit şi de destinaţie pentru reţelele de crimă organizată.
Biroul de presă
16.10.2012