Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

Consiliul Judeţean Cluj prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea acestuia, vă invită în zilele de 2 şi 3 decembrie 2009 să participaţi la o serie de manifestări artistice dedicate persoanelor cu dizabilităţi şi nu numai, manifestări organizate sub egida Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi – 3 decembrie. 
        Activităţile sunt organizate de către DGASPC Cluj, sub denumirea “Să ne bucurăm împreună!”, în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale din domeniu cu şi pentru persoanele cu dizabilităţi. 
        Scopul evenimentelor constă în reducerea gradului ridicat de marginalizare/excludere a persoanelor cu dizabilităţi, prin conştientizarea calităţilor şi abilităţilor acestora. 
       La evenimentele artistice şi sportive participă aproximativ 15 organizaţii neguvernamentale şi şcoli speciale din municipiul Cluj Napoca, respectiv un număr de aproximativ 200 de beneficiari de diverse vârste şi cu diferite tipuri de handicap.
        Astfel, miercuri, 2 decembrie 2009, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, începând cu ora 14.00, va fi organizată o expoziţie cu lucrări artistice şi produse realizate de către persoanele cu dizabilităţi din cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor care activează în domeniul protecţiei şi asistenţei persoanelor cu dizabilităţi dintre care amintim: Fundaţia „Ajutaţi Copiii România”, Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Cluj, Asociaţia Providenţa – Gondviselés – Fürsorge, Fundaţia Estuar – Centrul Social Cluj, Fundaţia Autism Transilvania, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Motor Cluj, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuropsihici – Centrul de Zi „Sf. Maria”, Asociaţia Caritatea Umanitar Internaţională, Fundaţia Speranţa Remenyseg, Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihică Gherla, Centrul de îngrijire şi asistenţă Cluj-Napoca, Centrul de îngrijire şi asistenţă Luna de Jos, Centrul de îngrijire şi asistenţă Mociu, Centrul de îngrijire şi asistenţă, Centrul de Informare şi Consiliere.
          Cu acest prilej va avea loc şi o demonstraţie de modelaj în lut, realizată în direct, de către o persoană cu handicap asociat.
          De asemenea, începând cu ora 16.00 se va desfăşura în aceeaşi locaţie un spectacol artistic realizat de către persoanele cu dizabilităţi, la care îşi vor da concursul Fundaţia „Ajutaţi Copiii România”, Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Cluj, Fundaţia Estuar – Centrul Social Cluj, Fundaţia Autism Transilvania, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Motor Cluj, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuropsihici – Centrul de Zi „Sf. Maria”, Asociaţia Caritatea Umanitar Internaţională, Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihică Gherla, Complexul de servicii pentru recuperarea copilului cu handicap neuropsihic uşor şi mediu nr. 9 „Ţăndărică”.
          Invitaţi speciali la acest eveniment sunt Orchestra Cununa Transilvană a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj – instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj precum şi soliştii Nucu Pandea şi Florian Roşan. 
         Ziua de joi,  3 decembrie 2009, va fi organizată sub denumirea de “Ziua Sportului”. Astfel, la Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, începând cu ora 11.00, se va desfăşura un meci demonstrativ de goalball realizat de către persoane cu deficienţe de vedere precum şi un meci demonstrativ de baschet realizat de persoane aflate în cărucior rulant.
         De asemenea, în aceeaşi zi va fi organizat un concurs care va conţine patru probe sportive la care participă persoanele cu dizabilităţi: tenis de masă, aruncare la coşul de baschet, cursă printre obstacole şi şah.
         Participanţii la manifestările sportive sunt Fundaţia „Credinţă şi lumină”, Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Cluj, Fundaţia Estuar – Centrul Social Cluj, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Motor Cluj, Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Neuropsihici – Centrul de Zi „Sf. Maria”, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, Asociaţia Providenţa – Gondviselés – Fürsorge, Centrul Sportiv Lamont, Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihică Gherla.
         „Prin intermediul unor manifestări precum cele pe care le propune cu acest prilej, Consiliul Judeţean Cluj urmăreşte să contribuie la schimbarea mentalităţii persoanelor şi la creşterea gradului de toleranţă al acestora,  la reducerea riscului de marginalizare sau excludere socială a peroanelor cu dizabilităţi precum şi la conştientizarea  de către toţi cetăţenii a faptului că persoanele cu handicap reprezintă o resursă insuficient pusă în valoare în momentul de faţă şi în niciun caz o povară pentru societate” a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe. 
         Încă din anii 1970, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, anul 1981 fiind proclamat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept an internaţional al persoanelor cu dizabilităţi iar perioada 1983-1992 a fost declarată decada pentru persoanele cu dizabilităţi. Tot cu această ocazie s-a decis ca în data de 3 decembrie, persoanele cu dizabilităţi din întreaga lume să celebreaze, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi. Rolul  Consiliului Judeţean Cluj, prin  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este tocmai de a asigura la nivel judeţean, aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

Biroul de Presă                                                
01.12.2009

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW